Склад Черкаської територіальної виборчої комісії на Дніпропетровщині досі не сформовано. Відповідно до законодавства та календарного плану термін для утворення ТВК сплив 10 листопада. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА.

Територіальна виборча комісія, яка має організовувати вибори Черкаського селищного голови та Черкаської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, досі не сформована.

Відповідно до ч. 6 ст. 22 та п. 1 ч. 1 ст. 93 Закону України «Про місцеві вибори» та згідно з календарним планом, встановленим Центральною виборчою комісією, термін для утворення територіальних виборчих комісій сплив 10 листопада. Проте склад Черкаської територіальної виборчої комісії досі не сформовано.

З допису на Facebook-сторінці голови Дніпровської міської організації Радикальної партії Олега Ляшка Юлії Ревенко можна зрозуміти причину такої ситуації. У дописі йдеться про те, що Новомосковська районна виборча комісія не сформувала Черкаську територіальну виборчу комісію через ухвалу суду, яка, щоправда, була рекомендована Центральною виборчою комісією лише для інформування та взяття до уваги.

«Голова Новомосковської територіальної комісії заявляє, що поки не буде роз’яснення ЦВК з мокрою печаткою, не буде виконувати свої обов’язки! Є чітка постанова ЦВК №202 від 8.11.2018 р., що виборчий процес продовжується! Яке ще потрібно "роз'яснення" голові?» – пише вона.

Сама ж Постанова ЦВК №202 від 8 листопада 2018 року посилається на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва №640/18007/18 за позовом народного депутата від Радикальної партії Олега Ляшка Артема Вітка про забезпечення адміністративного позову, якою до вирішення спору по суті зупинено дію рішень відповідних місцевих рад, територіальні громади яких увійшли до складу об’єднаних територіальних громад, в яких Центральна виборча комісія постановою від 12 жовтня 2018 року №156 призначила на неділю, 23 грудня 2018 року, перші місцеві вибори та оголосила з 3 листопада 2018 року початок виборчого процесу таких виборів.

Нагадаємо, перші вибори до Черкаської об’єднаної територіальної громади мали бути проведені ще в 2017 році, проте, через ухвалу суду стосовно позовної заяви громадянина, дотичного до народного депутата-мажоритарника по 38 виборчому округу Вадима Нестеренка, не відбулись. У лютому цього року активні мешканці населених пунктів Черкаське та Гвардійське перекрили дорогу Сімферополь-Харків, з вимогою призначити вибори в Черкаській ОТГ на 29 квітня 2018 року. А 12 жовтня Постановою ЦВК №156 було призначено вибори Черкаського селищного голови та Черкаської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області.

За коментарями звертайтеся: