В Харкові пройшов перший судовий процес з виборчого права. Предметом розгляду справи стали факти підкупу виборців в 171 ВО. Позивач та відповідач - кандидати в народні депутати, що балотуються в цьому окрузі. Частину доказів надали спостерігачі Мережі ОПОРА, які зафіксували процес роздачі продпакетів разом із листівкою з зображенням Віталія Хомутинніка 29 та 30 вересня.

3 жовтня до Харківського окружного адміністративного суду від кандидата в депутати в 171 ВО Ігоря Черняка надійшла позивна заява, в якій він просив встановити факти підкупу виборців Віталієм Хомутинніком 29, 30 вересня та 1 жовтня. А також - зобов'язати відповідача утриматися від дій, що протирічать встановленим Законом нормам ведення передвиборчої агітації (частина 14 статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України”).

Як доказова база були використані акти про порушення Закону від 29, 30 вересня та 1 жовтня, фото та відеоматеріали, частина яких була надана Мережею ОПОРА. Нагадаємо, що 29 та 30 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували підкуп виборців від кандидата-мажоритарника Віталія Хомутинніка. 1 жовтня факт підкупу виборців  виявили представники “Народного фронту”.

4 жовтня щодо позивної заяви Ігоря Черняка відбулося перше засідання, на якому головував суддя Анатолій Бідонько. Відповідач та його представник на початок процесу не з'явилися. Однак і за їх відсутності суддя приступив до розгляду справи по суті.

На засіданні заслухали пояснення позивача Ігоря Черняка та його представника - довірену особу Юрія Артюха. Після цього суд прояснив у них декілька деталей та зробив перерву, аби прийняти процесуальну ухвалу щодо витребування додаткових доказів у Фрунзенському районному відділі Харківського міського управління ГУМВС України в Харківській області, працівники яких викликалися на місце порушення 30 вересня та 1 жовтня. Додаткові докази стосувалися матеріалів кримінального впровадження, пов'язаних з фактом підкупу виборців, які мали місце в інтересах кандидата в народні депутати Віталія Хомутинніка в зазначені дати.

На другу частину засідання, що розпочалася в цей же день після півторагодинної перерви, з'явився представник Віталія Хомутинніка — Олексій Навроцький, довірена особа кандидата в 171 ВО. Суд запросив у нього інформацію стосовно причетності відповідача до наведених у позові фактів. На що Олексій Навроцький попросив час, щоб зв'язатися з Віталієм Хомутинніком, аби той дав відповідне пояснення. З цією метою в засіданні знову була зроблена перерва до ранку 5 жовтня.

Наступного дня судове засідання розпочалося із заслухання пояснень зі сторони відповідача. Їх суть полягала в такому: Віталій Хомутиннік до фактів, які були зазначені в позові, причетності не має. Зі слів Олексія Навроцького, продукція та агітаційні матеріали кандидат не замовляв та зі свого виборчого фонду не оплачував. Також Віталій Хомутиннік припускає, що озвучена роздача продуктових пакетів є провокацією, мета якої — компрометація кандидата в депутати.

Надвечір суд прийняв рішення відмовити у задоволенні адміністративного позову Ігоря Черняка. В постанові, зокрема, зазначено, що таке рішення зумовлене декількома фактами. На думку колегії суддів, на відеозаписі, котрий був наданий ОПОРОЮ, відсутні ознаки проведення передвиборчої агітації, яка супроводжується наданням виборцям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, або інших матеріальних цінностей та згадуванням кандидата. Відповідно до тексту постанови, неможливо встановити, чи отримувалися особою, яка фігурує на відеозаписі, безоплатно чи на пільгових умовах продукти харчування. Також в постанові зазначено, про неможливість встановити, де саме громадянка отримала листівку з зображенням Віталія Хомутинніка, за якою адресою та коли відбувалася відеозйомка.

Стосовно другого відеозапису, зробленого ОПОРОЮ 30 вересня, то на ньому, за рішенням суду, відсутні факти видачі продуктових наборів та листівки від Віталія Хомутинніка.

У постанові зазначено, що зі змісту наданих матеріалів Фрунзенським районним відділом Харківського міського управління ГУМВС України в Харківській області, суд встановив, що роздачу продуктів харчування ветеранам війни здійснювали представники первинної ветеранської організації № 197 Фрунзенського району. В тексті постанови також відмічено, що зі змісту наявних в матеріалах справи доказів не встановлено, що вказані продукти харчування роздавалися виборцям саме відповідачем чи за його дорученням.

В процесі судового засідання позивач озвучив факт вилучення працівниками міліції продуктів харчування та листівок від Віталія Хомутинніка з приміщення Районної ради ветеранів ВВВ, праці та ЗСУ. Про ці факти повідомили спостерігачі ОПОРИ, котрі були на місці подій 30 вересня. За свідченням ОПОРИ, викликані ними працівники міліції під час оперативно-слідчих дій на місці події довели до відома спостерігачів, що здійснюють вилучення 1 продуктового набору та комплекту листівок в кількості близько 250 шт. Однак, як стало відомо з постанови, Фрунзенський районний відділ міліції не надав суду витребуваних ним матеріалів у вигляді продуктового набору та агітаційних листівок.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)