Представниця ОПОРИ на виборчій дільниці №741033 (вул. 1-го травня, 173) зафіксувала ряд порушень виборчого законодавства, через що комісія прийняла рішення позбавити її права перебування у приміщенні для голосування. 

Оголошена причина для видалення – журналістка офіційного видання ОПОРИ перешкоджає руху виборцям до кабінок для голосування. Насправді ж члени комісії вчинили ряд неправомірних дій, на що дівчина звертала увагу. Спершу у приміщенні для голосування з’явився невідомий чоловік (як потім вдалося з’ясувати – це був адвокат Стовповий Сергій Григорович) та ще дві особи, які його супроводжували. Після короткої розмови з головою комісії, неідентифікована особа передала одному зі спостерігачів конверт. Інший конверт від Стовпового отримала член комісії. Обидві пані відмовилися давати будь-які пояснення та показувати вміст конвертів.

konverty chernigiv

Представниця ОПОРИ усі дії сторонніх осіб фіксувала на камеру. На прохання показати посвідчення особи та аргументувати правомірність перебування на виборчій дільниці, Стовповий показав адвокатське посвідчення та агресивно представився довіреною особою кандидата Дмитра Саволюка. Сфотографувати посвідчення спостерігачам адвокат не дозволив.

Коли довірена особа повернулася на дільницю через невеликий проміжок часу, вона почала наполягати на тому, аби комісія видалила представницю ОПОРИ з дільниці та склала акти про порушення й прийняла відповідну постанову. Члени комісії не пристали на пропозицію адвоката, проте той почав наполягати й погрожувати і в результаті комісія прийняла неправомірне рішення про позбавлення права перебування у приміщенні для голосування. Комісія склала відповідний акт, проте для ознайомлення його надано не було. Постанови про видалення члени комісії не приймали, не було і відповідного голосування за таке рішення.

Намагання видалити журналіста офіційного видання ОПОРИ з дільниці також було зафіксоване на ВД №741053. Там, Стовповий заявив про несправжність редакційного посвідчення про що склав відповідний акт в трьох примірниках, які забрав з собою. Оскільки законодавчо аргументованих причин для позбавлення представника ОПОРИ права перебувати на дільниці немає, хлопець продовжує відслідковувати процес голосування. 

Громадянська мережа наголошує, що ЗУ “Про вибори народних депутатів України” визначає, що виборча комісія може позбавити права журналіста присутності на дільниці лише під час засідання комісії та за умов, що він або вона протиправно перешкоджають його проведенню. 

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/ellipsis.png); height: 8px; opacity: 0.3; width: 20px; background-position: initial initial; background-repeat: no-repeat no-repeat;">