23-24 січня депутати Верховної Ради України від «Об’єднання «Самопоміч» Ірина Сисоєнко, Роман Семенуха та Ігор Діденко відвідали Львівщину та провели низку зустрічей з освітянами, медиками, та іншими виборцями. Зустрічі з педагогами та працівниками лікарень проводились у робочий час. Під час деяких із цих заходів, народні обранці робили заяви, що можуть мати ознаки прихованої агітації.

Зокрема, 24 січня, депутатка Ірина Сисоєнко взяла участь у заходах для медпрацівників в Львівському обласному Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Львівській міській дитячій клінічній лікарні. А також, поспілкувалась із колективами  8-ї комунальної клінічної лікарні та 1-ї міської лікарні імені Князя Лева. Інформацію про візити депутатки у медичні заклади Львова оприлюднили на сторінці «Об'єднання «Самопоміч —  Львівщина» у Facebook. Судячи з часу, коли були оприлюднені ці публікації, зустрічі з медичними працівниками проводились у робочий час. Чи вдавалася Сисоєнко до агітації за кандидата на пост Президента Андрія Садового, який є лідером «Об’єднання «Самопоміч» невідомо. Однак, допис про відвідини 8-ї та 1-ї лікарень був доповнений хештегами із гаслами, які використовує у своїй передвиборчій кампанії Садовий: «наступ» та «саме зараз».

Того ж дня, депутати Роман Семенуха та Ігор Діденко на запрошення міського голови Яворова Павла Бакунця, який також є партійцем «Об’єднання «Самопоміч», зустрілися з мешканцями міста. Під час заходу народні обранці критикували чинну владу та робили заяви, що могли мали ознаки прихованої агітації за кандидата в Президенти висунутого «Об‘єднанням «Самопоміч». Зокрема  Ігор Діденко зазначив: «На виборах Президента голосуйте за того, хто вам пасує. Тому що змінити країну можливо, маючи дві сили: президентська і парламентська... Вірте своєму серцю, серце завжди підкаже». Депутати відповідали на питання громадян, частина з яких стосувалася президентських виборів, однак до відкритої агітації не вдавалися.

23 січня Ігор Діденко та Роман Семенуха зустрілися з педагогами та батьківським колективом Ліцею імені Пулюя у Львові. «Ви обов'язково маєте піти проголосувати. І про це має знати вся країна. Дуже просто скажу, дніпропетровські були, донецькі були, вінницькі є, точно львівські гіршими не будуть», —  сказав Роман Семенуха наприкінці зустрічі. На заході також був присутній депутат Львівської міської ради Андрій Шевців.

25.01.2019 Lviv Didenko ta Semenuha u litsei Puliuya

Фото зі сторінки «Об'єднання «Самопоміч —  Львівщина» у Facebook

У той самий день Ігор Діденко долучився до нагородження учнів, які перемогли у всеукраїнському конкурсі, що мав на меті популяризувати безпеку на дорозі у Львівській Загальноосвітній школі №100.

Про неефективність роботи чинної влади говорила у  місті Кам’янка-Бузька віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд, де провела зустріч з освітянами, військовими, медиками, духовенством.

Очільниця Львівської обласної організації «Об’єднання «Самопоміч» Парасковія Дворянин прокоментувала візити народних депутатів: «Якщо, наприклад, Роман Семенуха є довіреною особою кандидата в Президенти України, кандидат зареєстрований, зараз виборча кампанія, природно, що Роман Семенуха чи Ірина Сисоєнко агітують за кандидата. Це ж не заборонено законом, навіть навпаки. Довірені особи, дійсно, їздять Україною і як довірені особи під час виборчої кампанії агітують за кандидата в Президенти». Парасковія Дворянин запевнила, що ті зустрічі медпрацівників із депутатами, на яких вона була присутня, здійснювались не в робочий час, а в обідню перерву. 

Очільниця Львівського осередку «Об’єднання «Самопоміч» сконтактувала спостерігачів ОПОРИ з керівником штабу Андрія Садового Андрієм Шевцівим, який спростував інформацію, що візити на Львівщину народні депутати здійснювали з метою агітації: «Я не вважаю, що ці візити мали за мету агітацію. Народні депутати виконували свої обов’язки. Вони зустрілися з трудовими колективами, ознайомились з роботою навчальних і лікувальних закладів, розповіли про проблематику, власне, ті речі, які сьогодні витають у Парламенті, які сьогодні пропрацьовує уряд».

На питання, чи відомо йому Андрію Шевціву в робочий або неробочий час проводили заходи у лікарнях та освітніх закладах, зокрема в Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (допис про нього оприлюднили об 11:17) відповів: «Ну а до кого Ірина Сисоєнко приїде, якщо буде закритий Центр. По-перше, Центр медицини катастроф працює цілодобово, як і будь-який медичний заклад, ліцей працює в обмежений час, але як вони можуть приїхати не в робочий час, вони ж приїздять спілкуватися з колективом».

«По-перше, тут можна говорити про порушення трудового законодавства, адже в робочий час працівники відволікалися від виконання своїх обов'язків, приймаючи участь у заходах. Залучення працівників бюджетної сфери (праця яких оплачується з державного або місцевого бюджету, залежно від типу закладу) в робочий час є нераціональним використанням бюджетних коштів, — пояснює радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба. — По-друге, хоча ці зустрічі мали елементи прихованої агітації, прямого порушення Закону «Про вибори Президента України» не було, тому що конкретно не згадувалося прізвище жодного кандидата. Юридичної відповідальності за такі дії не передбачено, однак Громадянська мережа ОПОРА вважає їх недобросовісною практикою і закликає кандидатів утриматись від них».

Нагадаємо, що 20 грудня Львівська міська рада не затвердила ухвалу щодо запобігання зловживанню адмінресурсом. На перенесенні голосування наполягав міський голова Андрій Садовий, серед іншого, посилаючись на те, що ухвала дублюватиме чинні норми законодавства.

За коментарями звертайтесь: