20 січня спостерігачі ОПОРИ у Тернополі втретє заявили до поліції про можливе порушення Закону України «Про вибори Президента України», а саме частини 16 статті 64. Цього разу зафіксований випадок стосувався білбордів з кандидатами Ольгою Богомолець та Анатолієм Гриценком.

20 січня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ зафіксували білборди без вихідних даних Ольги Богомолець та Анатолія Гриценка, розміщені на круговому перехресті проспекту Злуки та вул. Є. Коновальця у місті Тернополі. Цей факт мав ознаки порушення ЗУ «Про вибори Президента України», тому представники ОПОРИ викликали поліцію для з’ясування всіх обставин.

21.01 Ternopil bohomolec

21.01 Ternopil hrycenko

Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Ольгу Богомолець (самовисування) кандидатом на пост Президента України 18 січня 2019 року (постанова №70). Кандидат Анатолій Гриценко («Громадянська позиція») був зареєстрований раніше, 15 січня (постанова №62). Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що починаючи з наступного дня після реєстрації, усі дії кандидатом щодо ведення передвиборчої агітації регулюються Законом України «Про вибори Президента України». Згідно з частиною 3 статті 59 цього закону, друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. А відповідно до частини 16 статті 64, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Станом на 21 січня Центральна виборча комісія зареєструвала дванадцять кандидатів на пост Президента України: Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Віталія Скоцика, Євгенія Мураєва, Віталія Купрія, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова, Ольгу Богомолець, Олександра Шевченка та Романа Насірова. Спостерігачі ОПОРИ вже фіксували у Тернополі зовнішню рекламу без вихідних відомостей Садового і Гриценка та заявляли в поліцію. Також на офіційному сайті Національної поліції у рубриці новин Тернопільської області розміщена інформація про те, що правоохоронці проводять перевірку повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства у місті Тернополі.

«Після того як Центральна виборча комісія зареєструвала кандидата у президенти, він стає суб’єктом виборчого процесу. Відповідно, починаючи з наступного дня, усі друковані агітаційні матеріали, у тому числі на носіях зовнішньої реклами, мають відповідати вимогам Закону України «Про вибори Президента України». У разі виявлення фактів, які мають ознаки порушень виборчого законодавства, спостерігачі ОПОРИ звертаються із відповідною заявою до правоохоронних органів, щоб ті перевірили зафіксовані випадки та з’ясували всі обставини.  Громадяни, які стали свідками випадків розміщення агітаційної продукції з ознаками порушень законодавства, також мають право зателефонувати на номер 102 та повідомити про можливе правопорушення або подати відповідну письмову заяву з фотодоказами порушення», - зазначила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області.

Радниця з правових питань Громадянської мережі ОПОРА додає, що кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, для фінансування передвиборної агітації зобов'язаний утворити свій виборчий фонд, що формується в порядку встановленому цим Законом. Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів передвиборної агітації з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями – суб’єктами виборчого процесу чи кандидатами на пост Президента України, забороняється (ч. 2 та ч. 3 ст. 37 Закону).

Також ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».