Спостерігачі ОПОРИ фіксують нові випадки розміщення незаконної агітації кандидатів у Президенти України Андрія Садового, Сергія Капліна та Ігоря Шевченка.

Так, спостерігач ОПОРИ 10 січня, в м. Павлоград, який є центром 36 територіального виборчого округу, зафіксував рекламні матеріали кандидатів в Президенти України Андрія Садового та Сергія Капліна, які не відповідають вимогам Закону України «Про вибори президента України». Зокрема на розміщених білбордах не виявлено даних, які є обов’язковими для друкованих агітаційних матеріалів. У зв’язку з цим, представник ОПОРИ звернувся із заявою до Національної поліції, з приводу виявлених порушень.

news 11 01 2019 Dnipro SAD Pavl

news 11 01 2019 Dnipro KAPL Pavl

У Кривому Розі, поблизу Криворізького Економічного Інституту, було виявлено борди зареєстрованих кандидатів на пост Президента України Андрія Садового (два борди) та Ігоря Шевченка (один борд). Спостерігачка написала заяви до поліції за фактом порушення виборчого законодавства, а саме ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України». Всі борди знаходяться в Центрально-міському районі м. Кривий Ріг, приблизно в 10 хвилинах від міського відділку поліції.

news 11 01 2019 Dnipro SAD KR

news 11 01 2019 Dnipro SHeva KR

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області, наголошує: «Всі друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їхній тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Нагадаємо, відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Нагадаємо, спостерігачі ОПОРИ вже фіксували білборди без вихідних даних кандидатів на пост Президента України Сергія Капліна та Ігоря Шевченка у Дніпрі та звертались до Національної поліції із заявою.