Протягом грудня спостерігачі ОПОРИ зафіксували на шпальтах друкованих ЗМІ Полтавщини 32 публікації з політичною рекламою шести потенційних кандидатів у Президенти. Ще 9 матеріалів містять елементи «чорного піару».

ОПОРА проаналізувала обласну газету, котра виходить двічі на тиждень, «Зоря Полтавщини» та два полтавські тижневика – «Полтавський вісник» та «Вечірня Полтава».

Найбільша кількість політичної реклами зафіксована на сторінках газети «Вечірня Полтава» – 15 публікацій. По 10 матеріалів з ознаками «джинси» розміщено в «Зорі Полтавщини» та «Полтавському віснику».

Загалом найбільше публікацій мають Петро Порошенко та партія «Основа» на чолі з її лідером Сергієм Тарутою – по 10 матеріалів. 6 публікацій були на користь Анатолія Гриценка. По 2 матеріали мають Олександр Вілкул, Олег Ляшко та Андрій Садовий.

З 10 агітаційних публікацій на користь Петра Порошенка 6 стосувались отримання Україною Томосу. У них наголошувалось, що саме завдяки нинішньому Президенту Українська Православна Церква отримала автокефалію. Також є матеріал зі словами підтримки на адресу Президента з боку українського письменника Леся Подерв’янського.

8 01 djinsa na koryst poroshenka18 01 djinsa na koryst poroshenka28 01 djinsa na koryst poroshenka38 01 djinsa na koryst poroshenka48 01 les poderevyanski na koryst poroshenka

У публікаціях партії «Основа» прізвище потенційного кандидата та лідера політичної сили Сергія Тарути лунає не завжди – в 4 з 10 матеріалах. В решті випадків матеріали публікуються від імені обласних керівників партії. Публікації містять передвиборчі плани та обіцянки «Основи», а також критику чинної влади.

8 01 djinsa na koryst osnovy18 01 djinsa na koryst osnovy28 01 djinsa na koryst osnovy38 01 djinsa na koryst osnovy5

Рекламні матеріали Анатолія Гриценка містили передвиборчі обіцянки потенційного кандидата та розповідали про його підтримку з боку інших політиків.

8 01 djinsa na koryst grytsenka18 01 djinsa na koryst grytsenka28 01 djinsa na koryst grytsenka38 01 djinsa na koryst grytsenka4

Обидві рекламні публікації Садового містять елементи передвиборчої програми.

8 01 djinsa na koryst sadovogo18 01 djinsa na koryst sadovogo2

В одному рекламному матеріалі з двох Вілкул прокоментував виключення Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна зі складу «Опозиційного блоку». В іншому – виступив з критикою чинної влади.

8 01 djinsa na koryst vilkula18 01 djinsa na koryst vilkula2

Щодо агітаційних матеріалів на користь Ляшка, то в одному він виступив з передвиборчими обіцянками, в іншому розповідається про допомогу пенсіонерці та рекламується телевізійне шоу політика.

8 01 djinsa na koryst lyashka18 01 djinsa na koryst lyashka2

Також зафіксовані публікації з ознаками «чорного піару». 6 таких матеріалів розміщено на шпальтах «Вечірньої Полтави», 3 – у «Полтавському віснику». 6 з них направлені на «очорнення» репутації Юлії Тимошенко. Слід зазначити, що в 2 публікаціях – «Великий розпродаж, або як заробляли на армії» та «Не дай Бог з моїм сином буде щось не так…», «очорнення» стосувалось Тимошенко й Гриценка, та Тимошенко й Ляшка відповідно. Тричі «чорні» технології використовувались проти Володимира Зеленського. При цьому в газетах «Полтавській вісник» та «Вечірня Полтава» розміщені ідентичні матеріали зі словами критики Зеленського з боку ще одного потенційного кандидата Святослава Вакарчука.

8 01 chornyj piar proty tymoshenko18 01 chornyj piar proty tymoshenko28 01 chornyj piar proty tymoshenko38 01 chornyj piar proty tymoshenko48 01 chornyj piar proty tymoshenko ta grytsenka8 01 chornyj piar proty tymoshenko ta lyashka8 01 chornyj piar proty zelenskogo18 01 vacarchuk proty zelenskogo

Маркування щодо рекламного характеру цих публікацій є не скрізь. У газеті «Вечірня Полтава» біля матеріалів немає жодної відповідної позначки. У «Полтавському віснику» та «Зорі Полтавщини» усі публікації, окрім матеріалів на підтримку Порошенка, мають певну позначку, котра символізує рекламний характер матеріалів. 

«Про ознаки «джинси» в таких матеріалах свідчить не лише їхній зміст, а й те, що фактично однакові публікації з’являлися майже одночасно у різних ЗМІ. Хоча на момент публікацій цих матеріалів виборча кампанія ще не стартувала, тому дані матеріали не можуть вважатися політичною агітацією», – зазначає координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Полтавській області.

ОПОРА нагадує, що поширення прихованої реклами забороняється українським законодавством, яке передбачає захист споживачів реклами від прихованої реклами. У Законі «Про рекламу» (стаття 9 частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А в частині 5 цієї статті зазначено: «Прихована реклама забороняється».

Станом на 10 січня ЦВК зареєструвала п’ять кандидатів на пост Президента України – Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Віталія Скоцика та Ігоря Шевченка.

Нагадаємо, протягом жовтня–листопада на сторінках газет Полтавщини ОПОРА зафіксувала 54 матеріали з ознаками агітації.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)