Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили у Харкові у двох центрах надання адміністративних послуг газети, які позитивно висвітлюють діяльність міського голови Харкова Генадія Кернеса та народного депутата від «БПП «Солідарність» Олександра Грановського.

13.12.2018 Kharkiv Interview Kernes 1

На першій шпальті газети розміщене інтерв’ю з Генадієм Кернесом. В ньому очільник Харкова постійно згадує Олександра Грановського і розповідає, як нардеп допомогає місту отримати додаткове фінансування.
13.12.2018 Kharkiv Interview Kernes 2

На другій сторінці розміщене інтерв’ю з самим Грановським в позитивному ключі щодо нардепа. Окремим блоком винесене оголошення з рекламою громадської приймальні Олександра Грановського в Харкові.
13.12.2018 Kharkiv Interview Granovskiy 1.jpg Зазначимо, що приймальна знаходиться в тому ж приміщенні, що й центр  надання адміністративних послуг в Київському районі Харкова, в якому спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили примірники газети.
13.12.2018 Kharkiv Interview Granovskiy 2

«Дані матеріали є політичною рекламою, тому що за маніпулятивними заголовками ховаються розповіді про позитивні зміни, що відбуваються лише завдяки конкретним особам. В одній з цих газет міський голова Геннадій Кернес прямо агітує за народного депутата Грановського. Наразі це не заборонено, проте під час виборчої кампанії представникам органів місцевого самоврядування забороняється агітація в робочий час»,  — коментує  координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Жоден з матеріалів в інформаційному бюлетені не маркований, як політична реклама і під жодним з них не вказано авторство. Єдині вихідні дані, вказані на останній сторінці — відповідальним за випуск виступає Григорій Григорян, надрукувала газету типографія «Фактор Друк» тиражом 10 тисяч екземплярів.

«Прямої заброни на розповсюдження агітаційних матеріалів  в ЦНАПах в законі немає.  Лише під час виборчої кампанії українське законодавство прямо забороняє розміщувати агітаційних матеріалів в приміщеннях комунальної власності»,  — додає  координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, частина 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється 5 пунктом цієї ж статті.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]