На Волині осередки політичних партій «Громадський рух «Народний контроль» та Всеукраїнське об’єднання «Свобода», кандидати від яких зареєстровані для участі у виборах у Ківерцівській міській ОТГ 23 грудня, заявляють про те, що понад тиждень не можуть відкрити рахунків у відділенні «ПриватБанку» у місті Ківерці, та не можуть розпочати агітаційної кампанії. Про це стало відомо представникам Громадянської мережі ОПОРА у середу, 12 грудня.

За словами голови Волинського обласного осередку партії «Громадський рух «Народний контроль» Павла Данильчука, документи подали понад тиждень тому, однак рахунку досі не відкрили.

«Є така проблема: дуже довго відкривають виборчі рахунки, а саме в «ПриватБанку». Додаткові якісь вимоги ставить центральний офіс «ПриватБанку» у Дніпрі, перевіряють керівників організацій-розпорядників обласного рахунку, тобто, перевіряють мене особисто, чи я є публічною особою.  Не розумію, чому це так довго відбувається, бо це можна перевірити через відкриті дані, декларації тощо. Я знаю, що така ситуація і в деяких інших партій, тому нас це насторожує, оскільки виборчий процес і так дуже обмежений по часу на виборах до ОТГ, а без відкриття виборчих рахунків ми не можемо в правовому полі здійснювати агітацію. Тому ми б’ємо на сполох», - повідомив Павло Данильчук. 

Керівник Луцького міського осередку ВО «Свобода» Микола Федік розповів ОПОРІ, що ситуацію із рахунком у Ківерцях намагаються врегулювати ось уже 10 днів.

«Спочатку то пакет документів був не такий, то треба було якісь додаткові документи, які не передбачені  вимогами чинного законодавства. Але навіть коли ми це виконували, знову просили додаткові документи. Скільки ми виборів пережили, я ще з такою ситуацією із відкриттям виборчого фонду ніколи не стикався. Політичні суб’єкти не можуть здійснювати агітаційної кампанії. У нас лишився день-два, коли ми можемо відкрити рахунок, ми в п’ятницю вже мали би подати проміжний звіт, а ми ще не можемо відкрити рахунок», - зауважив Микола Федік.

За його словами, Роман Стецькович, який визначений розпорядником виборчого фонду партії, 11 грудня звернувся із заявою до Національної поліції щодо перевірки дій осіб, які перешкоджають виборчому процесу. Вчора, 11 грудня, також поскаржилися до Ківерцівської міської виборчої комісії.

У Ківерцівському відділі поліції ОПОРІ підтвердили, що до них находила відповідна заява, яку зареєстрували, як того вимагає закон.

Голова Ківерцівської міської виборчої комісії Григорій Павленко розповів, що до комісії дійсно надійшла скарга від представника «Свободи». У ній просять ТВК «вплинути» на банк. Скаргу зареєстрували, розглянули, а Павленко сьогодні зустрічався із керуючою відділенням «ПриватБанку» у Ківерцях.

«Із розмови з’ясувалося, що всі документи, які були необхідні від Ківерцівської міської виборчої комісії, у заявників є.  Як вона повідомила мені, всі документи відправлені в центральний офіс в Дніпро, але звідти із невідомих технічних причин, відповідь затрималася. Вся суть у тому, що міська виборча комісія не має важелів впливу на ТВК, а всі необхідні від нас документи ми подали», - розповів голова комісії.

Прес-секретар «ПриватБанку» на Волині Владислава Жорняк розповіла ОПОРІ, що процедура відкриття таких рахунків трудомістка і передбачає ретельну перевірку документів. Це відбувається централізовано в порядку черги тож пришвидшити процес немає змоги.  Відтак, вона запевнила, що усім партіям, які подали необхідні документи, відкриють рахунки.

«Питання тільки в тому, що процедура є тривалою у часі. Треба розуміти, що заявки обробляють централізовано, таких заявок зараз чимало», - повідомила Жорняк.

Нагадаємо,  у частині 1 статті 70 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено, що місцева організація партії, кандидати в депутати від якої зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидат у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, старости можуть відкрити рахунок власного виборчого фонду.

Окрім того, у законі йдеться про те, що Виборчий фонд кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости має один поточний рахунок, на який надходять кошти для фінансування передвиборної агітації. Підставою для відкриття поточного рахунку виборчого фонду є копія рішення територіальної виборчої комісії про реєстрацію відповідного кандидата.

Також нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)