Потенційні кандидати у Президенти Сергій Тарута, Валентин Наливайченко, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко та Олександр Вілкул протягом осені здійснили візити до Запорізької області. Зустрічі зі студентами та медиками, візити на підприємства, інтерв’ю на місцевому телебаченні, квіти, обіцянки та концерт за участі народного артиста – такими цього разу були активності депутатів. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

22 жовтня до Запоріжжя завітав лідер політичної партії «Основа» Сергій Тарута. У рамках візиту нардеп побував на підприємстві «Мотор Січ», поспілкувався з трудовим колективом та відвідав кілька цехів. Однією з головних цілей візиту Тарути до Запоріжжя, була презентація доктрини розвитку України до 2030 року.

04 12 2018 Zaporizhzhia Taruta na Motor Sich 2

Лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко був у Запоріжжі 27 жовтня. Екс-голова Служби Безпеки України відвідав церкву Святого Миколая та Запорізький інструментальний завод, де провів зустріч із трудовим колективом.

04 12 2018 Zaporizhzhia Nalyvaichenko na instrymentalnomy zavodi

Також депутат мав виступи на двох місцевих телеканалах – «ТВ-5» та «Алекс».

04 12 2018 Zaporizhzhia Nalyvaichenko na kanali TV5

9 листопада у Запоріжжі та Пологах Запорізької області лідерка Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко презентувала проект «Новий економічний курс України». У рамках свого візиту, вона поспілкувалася зі студентами та викладачами Запорізького національно технічного університету (ЗНТУ).

04 12 2018 Zaporizhzhia Tymoshenko zystrich zi stydentamu

Напередодні візиту лідерки партії «Батьківщина» до Запоріжжя, місцеві ЗМІ писали, що серед студентів університету був проведений інструктаж, в якому зазначалося, що задавати свої запитання Юлії Володимирівні не можна. «Студентів, які мали піти на лекцію з Тимошенко обирали заздалегідь. Також їм роздавали запитання, які необхідно було задати», – повідомив Громадянській мережі ОПОРА один зі студентів навчального закладу, який захотів залишитись не названим.

У день візиту на зустріч з Юлією Тимошенко охоронці спочатку не пускали і представників ОПОРИ. «Нас не хотіли пускати до актової зали, пославшись на те, що сидячі місця були зайняті. Ми представилися, як представники ОПОРИ і сказали, що займаємося моніторингом виборчого процесу. Після цього охоронець дозволив пройти до зали лише одному із нас. Я пройшла, а мій колега – ні», – говорить обласна координаторка громадського спостереження за виборами.

Також на зустріч з Тимошенко не пускали і деяких місцевих журналістів. Представники ЗМІ так і не змогли потрапити до зали. Головна редакторка Запорізького інформаційного агентства «Forpost» Мирослава Пенькова повідомила ОПОРІ наступне: «Мене фактично не пустили через те, що я представляю «Forpost». Спершу не пускала охорона університету. Ще на самому початку всі бігали від одного входу до іншого, ніхто не знав звідки «їх величність з’явиться». Першими пройшли ЗМІ, в яких було замовлено рекламу, інших окрім нас не було. Охорона сказала – нема місць, у той же час пропускала людей, потім запитали чи ми акредитовані. Я кажу – гляньте у списку акредитованих. Ясно, що списку того нема. Розгубилися і спрямували до якогось чоловіка. Той сказав прямо, спершу коректно – ви не акредитувалися. Відповідаю йому – помиляєтеся, акредитувалися. Щоб ви розуміли, акредитації не було, я всіх колег опитала. Він мені – вас Рябцев акредитував, кажу - так. А дайте посвідчення. Дала, він почав нести якусь маячню на кшталт того, що я привела групу провокаторів. Ходив за мною і сам провокував. На кінець спитав – чи я така дурна, що думала «Forpost» пустять».

Також під час свого візиту до Запоріжжя Тимошенко ознайомилася з діяльністю підприємства «Мотор Січ» та зустрілася з робочим колективом. На заводі їй показали, як створюється новий український гелікоптер «Надія».

04 12 2018 Zaporizhzhia Tymoshenko na Motor Sich

Крім того, вона також давала інтерв’ю у студії місцевого телеканалу «АЛЕКС».

04 12 2018 Zaporizhzhia Tymoshenko na kanali Alex

Другу половину дня Юлія Тимошенко провела у місті Пологи. На центральній площі до її приїзду спеціально змонтували сцену. Тут вона презентувала місцевим мешканцям проект нового економічного курсу України.

04 12 2018 Zaporizhzhia Tymoshenko v Pologax

Підтримати потенційну кандидатку на пост Президента України з концертом приїхав народний артист України Олександр Пономарьов.

04 12 2018 Zaporizhzhia Ponomarev z Tymoshenko v Pologax

У Запорізькій області лідер Радикальної партії Олег Ляшко з візитом був двічі. 29 вересня він відвідував Долинську територіальну громаду та побував в обласному онкологічному диспансеріу супроводі губернатора Запорізької області Костянтина Бриля.

04 12 2018 Zaporizhzhia Lyashko v onkoduspanseri

Як повідомляє «Обозреватель», Ляшко допоміг онкодиспансеру придбати сучасний лінійний прискорювач для діагностики раку на ранніх стадіях.

За словами політика, за його ініціативи із фонду соціального розвитку було виділено 20 мільйонів гривень на закупівлю лінійного прискорювача для дистанційного лікування ракових пухлин. Також він зазначав, що Радикальна партія ініціювала законопроект, який дозволить виділити на лікування для онкохворих мільярд гривень.

12 листопада Олег Ляшко відвідав Токмацький район, де поспілкувався з населенням Балківської сільської ради та навколишніх сіл. Політика зустрічали в національних костюмах хлібом та сіллю.

04 12 2018 Zaporizhzhia Lyashko v seli Balkove

«Політик всебічно критикував владу та активно агітував селян голосувати за його кандидатуру на прийдешніх виборах Президента України. По закінченню зустрічі народний обранець подарував жінкам квіти та поспішив на зустріч з працівниками Степногорського гірничо-збагачувального комбінату з черговим агітаційним виступом», – про це йдеться на офіційному сайті Токмацької райдержадміністрації.

Як повідомляє міський портал «ZaБор», лідер Радикальної партії пообіцяв мешканцям села Балкове відремонтувати дорогу.

Також Ляшко здійснив візит до села Мала Білозерка Василівського району, де побував на Запорізькому залізорудному комбінаті та ознайомив працівників зі своєю програмою розвитку України. У Запоріжжі лідер Радикальної партії давав інтерв’ю на місцевому телеканалі «Алекс».

04 12 2018 Zaporizhzhia Lyashko na zalizorydnomy kombinati

Заступник голови фракції «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул відвідав Запоріжжя 30 листопада та взяв участь у другому етапі V-ї конференції обласної організації партії. З офіційного сайту «Опозиційний блок» відомо, що делегати конференції заявили про свою підтримку Олександра Вілкула та запропонували йому балотуватися на посаду президента. А сам депутат заявив: «Опозиційний блок обов’язково братиме участь у виборах, у нас немає часу тренуватися і пробувати свої сили, ми йдемо перемагати».

04 12 2018 Zaporizhzhia Vilkyl y Zaporizhi

Зазначимо, що рішення про кандидата на посаду Президента від «Опозиційного блоку» буде прийнято на з'їзді партії, який відбудеться в Києві 15 грудня.

Згідно з ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає: «Завчасно розпочинаючи де-факто агітаційну діяльність потенційні кандидати створюють неконкурентні умови для інших кандидатів. Ще однією проблемою є те, що витрати на ці заходи не будуть включатися до офіційної фінансової звітності кандидатів».