Протягом осені у Волинській області популярною формою активності в окремих політичних сил було поширення друкованих партійних видань, які містять іміджеві публікації про потенційних кандидатів у Президенти України. Таку форму активності використовували п’ять політичних партій. Про це свідчать результати моніторингу дочасної активності імовірних кандидатів у Президенти, які здійснила Громадянська мережа ОПОРА.

Протягом осені представники ОПОРИ звернули увагу на активізацію політичних сил на Волині шляхом встановлення інформаційних наметів з символікою партій та поширення через них власних друкованих видань. Таку форму передвиборної активності використовували чотири політсили, ще дві – також поширювали партійні газети серед мешканців через поштові скриньки.

Зокрема, у Луцьку було зафіксовано розгортання наметів політичних сил «Громадський рух «Народний контроль», «УКРОП» і «Громадянська позиція», а у смт. Стара Вижівка – «Народного фронту», а також один намет, який можна співвідносити з потенційною кандидаткою у Президенти Юлії Тимошенко.

28.11.2018 News Volyn vydannja 1

28.11.2018 News Volyn vydannja 2

Із наметів перехожим роздавали друковану продукцію – партійні газети та інформаційні брошури. Натомість, через поштові скриньки партійні газети поширювали в області представники партій «Об’єднання «Самопоміч» і ВО «Батьківщина».

Так, наприклад, першу шпальту Всеукраїнської газети політичної партії «Громадянська позиція» за жовтень, яку роздавали з намету у Луцьку, займає стаття «Соціологи: Анатолій Гриценко – беззаперечний переможець другого туру». Всередині розміщені  матеріали: «Чому люди довіряють Гриценку?» та «Пріоритети роботи».

28.11.2018 News Volyn vydannja 3

У №20 газети політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» від 13 жовтня на першій сторінці розміщена стаття під назвою: «Йду вперед, щоб будувати Україну. Чому Андрій Садовий вирішив брати участь у вборах Президента». Також тут можна побачити інтерв’ю депутатів Луцькради від «Самопомочі» Юлії Вусенко, Алли Надточій та Миколи Собуцького.

28.11.2018 News Volyn vydannja 4

Крім того, у №21 від 27 жовтня розворот газети цієї ж політичної сили займає публікація: «Як перемогти у війні. Андрій Садовий на Львівському безпековому форумі назвав чотири битви, які потрібно виграти, аби перемогти у війні за незалежність». Всередині міститься публікація про зустріч політика зі студентами, особливості фінансування програми «теплих кредитів», інтерв’ю із дружиною політика Катериною Кіт-Садовою тощо.

У газеті партії «УКРОП» №6 за вересень першу шпальту займає стаття «Остання осінь. На порозі великих змін». Окрім того, всередині розміщені публікації із відомими на Волині членами партії – два інтерв’ю з головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею, а також із нардепами Іриною Констанкевич і Тарасом Батенком, депутатом Волиньради В’ячеславом Рубльовим та потенційним кандидатом в Президенти Олександром Шевченком.

28.11.2018 News Volyn vydannja 5

У газеті «Громадського руху «Народний контроль» за листопад 2018 року на першій шпальті розмістили новину про те, що Дмитро Добродомов йде у Президенти, а також звернення політика до українців на з’їзді «Народного контролю». Далі у газеті розміщенні повідомлення зі з’їзду, заяви членів політради партії чи членів однойменної депутатської  групи.

28.11.2018 News Volyn vydannja 6

Крім того, не використовуючи партійних наметів, друковане видання поширює серед мешканців партія ВО «Батьківщина». На першій сторінці партійної газети «Батьківщина Волині»  №3 (5) за вересень 2018 року розміщена велика публікація «Юлія Тимошенко: Міняти треба не гривні, а владу». Окрім того, у газеті – низка публікацій, де згадують обласних партійців (Валерія Бондарука та Андрія Козюру), а також розміщені матеріали: «У Ковелі партійці вишивали сорочки Кобзареві», «У Рожищі наш депутат підтримує місцевих волейболістів» та публікації про те, як партійці на Любомльщині заохочують молодь до здорового способу життя.

28.11.2018 News Volyn vydannja 7

Оскільки виборча кампанія офіційно ще не стартувала, такі матеріали не можуть вважатися передвиборчою агітацією. Офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Нагадаємо, згідно із частиною 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.