20-26 листопада у селах Троїцького району від імені народного депутата України – очільника Луганського обласного осередку політичної партії «Наш край» Сергія Шахова жителям району надавали благодійну допомогу, роздаючи продуктові набори із цукром. Про це ОПОРІ розповів житель села Малоолександрівка Троїцького району Луганської області Павло Бондарчук.

Він повідомив, що під запис від імені Сергія Шахова та партії «Наш край» мешканцям роздавали мішечки з цукром. Разом з цукром люди отримали поліетиленовий пакет, календар на 2019 рік та газету з логотипами «Нашого краю» та прізвищем Сергія Шахова.

За словами Павла Бондарчука, місяць тому місцеві волонтери з числа партійців «Нашого краю» складали списки усіх бажаючих отримати допомогу – з прізвищами та телефонами. За день до роздачі вони подзвонили та попередили, де і коли будуть роздавати цукрові набори. Потрібно було з’явитися на пункт видачі із паспортом, дані якого вносилися у відомості, після отримання набору кожна людина повинна була поставити підпис навпроти свого прізвища. Активісти «Нашого краю» зазначали, що набори – це матеріальна допомога та бланки суворої звітності.

28 11 2018 Luganshchyna цукор в селах

Така допомога видавалась по всьому Троїцькому району.

Нагадаємо, що Сергій Шахов є народним депутатом України, обраним в одномандатному виборчому окрузі №114 Луганської області (включає в себе Біловодський, Марківський, Міловський, Новопсковський та Станично-Луганський райони неокупованої частини Луганщини). Водночас зазначений Троїцький район Луганської області входить до одномандатного виборчого округу № 113.

Раніше представник народного обранця Богдан Горбань вже підтверджував факти роздачі цукру та зазначив, що подібні акції проводяться не перший рік у всіх куточках Луганщини. У коментарях ОПОРА він наголосив, що це – гуманітарна допомога для мешканців області, яка надається від фонду з назвою «Наш край» та особисто Сергія Шахова. За його словами, вказаний факт не має жодного відношення до передвиборчого процесу.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Валерія Шапіро, надання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії кваліфікується як підкуп виборців. До офіційного старту виборчої кампанії таке порушення відсутнє. Наразі не можна говорити про жодне порушення законодавства, проте активізація представників партій у сфері благодійності напередодні виборчого процесу може сприяти нерівній інформаційній присутності учасників виборчого процесу, що може спричинити порушення принципу рівних можливостей.

 

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)