Офіційно лише чотири керівники місцевих адміністрацій Миколаївщини є членами політичних партій. Такі результати аналізу ОПОРИ щодо партійної приналежності голів, перших заступників, заступників, керівників апарату районних та обласної адміністрацій станом на 15 листопада.

Експерти Громадянської мережі ОПОРА через офіційні запити звернулись до обласної та районних державних адміністрацій щодо партійної приналежності керівництва цих структур. Для оцінки потенційних ризиків політичної упередженості посадових осіб органів влади в контексті підготовки до виборів Президента 2019 року, які можуть мати негативний вплив на виборчий процес.

З 65 осіб, які обіймають керівні посади в обласній та районних адміністраціях Миколаївської області, чотири посадовці офіційно заявили про свою партійну приналежність. 49 посадовців відзначили, що є позапартійними, що становить 75% від загальної кількості. 12 посадових осіб (18,5%) відмовились надавати відповідь. Так, Миколаївська обласна державна адміністрація відмовила у наданні інформації про партійність керівників, посилаючись на 7 статтю Закону України «Про захист персональних даних»; Врадіївська РДА повідомила, що не володіє відповідною інформацією, а Веселинівська РДА взагалі не відреагувала на запит.

17 11 2018 Mykolaiv Partijnist

Даний аналіз свідчить про формально низький рівень політизованості керівництва районних адміністрацій. Проте поверхневий моніторинг інформаційного простору вказує на чіткий політичний напрямок, який обрали деякі чиновники.

Так, наприклад, на сторінці Врадіївської райдержадміністрації в мережі Facebook є допис, в якому зазначено, що голова Врадіївської РДА Василь Жосан є депутатом від «БПП «Солідарність».

17 11 2018 Mykolaiv Vradiivska RDA Solidarnist min

Разом із тим голова Первомайської РДА Володимир Вовк із представниками Миколаївської міської організації партії «БПП «Солідарність» у жовтні взяв участь у відзначенні Дня людей похилого віку, повідомляє офіційна сторінка партійної організації в тій же соціальній мережі.

17 11 2018 Mykolaiv Pervomaiska RDA Solidarnist min

Наразі немає офіційного виборчого процесу, тож про жодні порушення мова не йде. Однак варто пам'ятати, що відповідно до статті 3 ЗУ «Про вибори Президента України», рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України. Крім того, у статті 64 цього ж закону зазначається, що участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час.

Із всеукраїнським аналізом можна ознайомитись за посиланням.

За коментарями звертайтеся: