Робоча група з розгляду поправок до Виборчого кодексу розглянула 56 поправок щодо реєстрації спостерігачів, їхніх прав та обов’язків, а також порядку виготовлення виборчих бюлетенів. Про це йшла мова під час засідання Робочої групи з розгляду Виборчого кодексу 17 вересня.

На засіданні були присутні депутати Олександр Черненко, Руслан Сидорович, Олена Бойко, Наталія Новак, Ігор Попов, Юрій Левченко, а також помічники нардепів Михайла Папієва, Валерія Писаренка, Дмитра Добродомова, Юрія Левченка, Ігоря Попова.

Депутати розглянули статті 217-228 з поправками 1370-1426. Зокрема, члени групи підтримали такі поправки:

  • ЦВК може відмовити в акредитації міжнародних спостерігачів та спостерігачів іноземних країн з мотивів національної безпеки;
  • Акредитуватись міжнародні спостерігачі можуть не пізніше, ніж за день до дня голосування;
  • ЦВК має за 40 днів до дня голосування роз’яснити порядок встановлення ступенів захисту виборчих бюлетенів на місцевих виборах;
  • Охорону виборчих бюлетенів на виборах забезпечують представники Національної поліції, а за необхідності – Служби безпеки України:
  • Головна виборча комісія може заключати договір на друк бюлетенів з підприємствами будь-якої форми власності.

«Сьогодні робоча група підтримала поправки щодо надання спостерігачам доступ до приміщення виборчих комісій під час їхньої роботи, в тому числі під час реєстрації подань, заяв та скарг, інших дій виборчої комісії або її членів, передбачених цим законом. Також надано право на спостереження неурядовими  організаціям іноземних держав, що відповідає світовій практиці. Водночас надання спостерігачам права знайомитися з виборчою документацією викликало дискусію та не було підтримано робочою групою, хоча робота виборчої комісії як суб’єкта владних повноважень має бути прозорою, а документація виборчої комісії відноситься до публічної інформації, доступ до якої гарантується законом», - зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Наступне засідання робочої групи відбудеться у п'ятницю, 21 вересня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №1427.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.