8 кандидатів на посаду членів Центральної виборчої комісії прямо висловилися на підтримку формування складу комісії з урахуванням пропозицій від усіх парламентських фракцій та груп. Свою позицію вони представили під час публічної дискусії «Нова якість ЦВК», організованої Громадянською мережею ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА 7 лютого організувала публічну дискусію з усіма кандидатами на посаду членів ЦВК. Участь у заході взяли 9 з 14 кандидатів, заявлених у поданні Президента. Всі присутні мали нагоду озвучити своє ставлення до процедури політичного формування ЦВК з урахуванням пропозицій всіх парламентських партій та депутатських груп.

Кандидат від фракції політичної партії «Народний фронт» Леонтій Шипілов відзначив: «Я вважаю, що в складі ЦВК мають бути представлені всі фракції».

Висуванка депутатської групи «Воля народу» Тетяна Сліпачук поділилася думками: «Незважаючи на те, що після наступних виборів може бути будь-який розклад, я вважаю, що захід до ЦВК повинен бути у всіх політичних фракцій і сил, які на сьогодні є в парламенті».

За словами кандидата від фракції «Об`єднання «Самопоміч» Євгенія Радченка: «Питання не тільки в «Опозиційному блоці», а в незалежності комісії. Саме тому я вважаю, що всі фракції мають бути представлені однозначно».

У свою чергу кандидат Віталій Плукар, який висунутий фракцією «БПП «Солідарність», підкреслив: «Звичайно, якщо дивитися Кодекс належної практики у виборчих спорах Венеційської комісії Ради Європи, то в ЦВК повинні бути представлені всі фракції, які входять до парламенту. Тим не менше, хочу вам сказати, що в будь-якому випадку особа, яка складає присягу ЦВК, вже не є особою від тої чи іншої політичної партії, вона є особою, яка повинна захищати виборчі права і повинна працювати не на когось, а у відповідності до закону та основних принципів виборів».

Інша кандидатка від фракції «БПП «Солідарність» Ольга Лотюк розповіла: «Питання надзвичайно актуальне. Я думаю, що все суспільство, і громадянське, і фахове, цікавить дві законодавчі конструкції при побудові органу, який стосується адміністрування виборчого процесу – формування виборчої комісії та забезпечення її незалежності. На мою думку, з огляду на те, як це виглядає в законодавстві України та багатьох інших країн, питання формування ЦВК – це питання політичне і стосується, в першу чергу, у нашому випадку, парламенту. Ми маємо рекомендації дуже багатьох міжнародних установ, які нам рекомендують враховувати при формуванні та мати представництво абсолютно всіх парламентських фракцій. Та найголовніше, на мою думку, це питання незалежності, яке забезпечується через колегіальність та відкритість роботи цього органу».

Натомість Світлана Кустова, яку висунула фракція «БПП «Солідарність», зауважила: «У нас є процедура політичного формування ЦВК, але ми надаємо цьому дуже велику увагу. Ми маємо обговорювати функціонування ЦВК, зміну ідеології, формування центру з навчання виборчих комісій, співпрацю з політичними партіями, адже саме через них у нас відбувається реалізація активного та пасивного права. А ми займаємось формуванням комісії. Я вважаю, що на професіоналізм та незалежність членів ЦВК це не має жодного значення».

Кандидатка від фракції «Народного фронту» Наталія Бернацька підкреслила: «Я за рівне представництво всіх у ЦВК. Та вважаю, що тут важливіше експертний досвід, бажання та доброчесність тих кандидатів, які йдуть на ці посади. А в подальшому – можливість чути один одного, тому що у нас в Україні є багато колегіальних органів, де є проблеми взаємодії всередині. Тому необхідно незалежно ставитися до своїх завдань і, звичайно, першочергове завдання – слідкувати за тим, щоб не було порушень стосовно жодної політичної сили в рамках виборчого процесу».

Висуванка від депутатської групи «Партія «Відродження» у списку кандидатів Алла Басалаєва відзначила: «Я вважаю, що представництво політичних партій насправді не протирічить принципу безсторонності – це загальновизнаний принцип. Тому висування нас – це політична доцільність. А якщо є сумнів у подальшій діяльності ЦВК, кандидатів до якої висувають фракції, то, можливо, слід звернутися до змін у Законі й передбачити інший принцип формування ЦВК».

За словами кандидата від фракції ВО «Батьківщина» Андрія Євстігнєєва: «З приводу участі і представлення всіх парламентських сил у ЦВК, то однозначно – так. Адже і дух Закону «Про Центральну виборчу комісію» вказує на це, і позиції міжнародних організацій щодо цього також відомі».

Запитання щодо легітимності ЦВК у разі відсутності у її складі представництва однієї з найбільших фракцій було задано учасникам дискусії народним депутатом від фракції «Опозиційного блоку» Юрієм Мірошниченком.

Нагадаємо, що в повідомленні, яке з’явилось на сайті Президента 23 січня, у переліку кандидатів не було представників двох фракцій політичних партій. В уточненому списку, який був опублікований Головою ВРУ 5 січня, з`явився кандидат від ВО «Батьківщина», але досі немає представників від «Опозиційного блоку».

Повну трансляцію публічної дискусії дивіться за посиланням. Із біографіями кандидатів у члени ЦВК можна ознайомитись у нашому лонгріді. Крім того, ми підготували таймлайн послідовності кроків політичних суб'єктів щодо ротації ЦВК.