Центральна виборча комісія має бути політично незаангажованою шляхом репрезентативності всіх політичних груп. Таку позицію Громадянської мережі ОПОРА висловила Ольга Айвазовська під час брифінгу у Верховній Раді сьогодні, 6 лютого.

На сьогодні Верховна Рада України підійшла до питання, вирішення якого пробуксовується протягом останніх трьох років, а саме – зміна Центральної виборчої комісії й переобрання її 13 членів. 5 лютого до ВР надійшло офіційне Подання від Президента щодо 14 кандидатів на 13 вакантних місць.

Як зазначила координаторка політичних та виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, позиція громадськості залишається незмінною – ЦВК має бути політично незаангажованою шляхом репрезентативності всіх політичних груп. «В останній момент Президент додав у подання кандидата від фракції «Батьківщина», але до сих пір залишається недопредставлена одна з опозиційних фракцій, що необхідно виправити найближчим часом. Оскільки Спікер Верховної Ради вже дав розпорядження щодо спецперевірки по цих кандидатах, то ми дуже сподіваємося, що вони закінчаться у визначений законодавством термін. Тоді можна буде прийняти рішення до кінця поточного місяця для того, щоб ЦВК вже розпочала свою роботу з підготовки до чергових президентських та парламентських виборів, а також виборчого процесу в межах перших виборів у ОТГ. Знову ж таки, хочемо підкреслити, що вкрай важливою залишається не лише репрезентативність ЦВК, а й кваліфіковане якісне голосування парламенту, щоб Центральна виборча комісія була обрана в повному складі. Тому на базовому етапі необхідно продовжити консультації в парламенті з метою представлення всіх без винятку фракцій і груп у новому складі ЦВК», – розповіла Ольга Айвазовська.

6 02 2018 pres bryfing shodo rotacii cvk 3 min

Менеджерка проекту Міжнародної фундації виборчих систем IFES в Україні Юлія Шипілова наголосила на необхідності дотримання міжнародних стандартів при формуванні складу ЦВК. «Кодекс належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії Ради Європи говорить про те, що має бути забезпечене рівне пропорційне представництво всіх парламентських груп та фракцій у цьому органі. На цьому також наголошували посли країн G7 у своїй резолюції», – зазначила вона.

6 02 2018 pres bryfing shodo rotacii cvk 4 min

На думку народної депутатки Вікторії Пташник, необхідно змінити нелегітимний склад Центральної виборчої комісії. «Від того, яким буде наступний склад ЦВК, залежить підготовка і проведення наступних президентських та парламентських виборів й, відповідно, чи буде довіра українського народу до новообраних народних депутатів та Президента. Тому ми сьогодні хотіли б звернути увагу на три ключові моменти, на яких наполягаємо. По-перше, це репрезентативність абсолютно всіх представників фракцій та депутатських груп у ЦВК. По-друге, це обрання повного складу й заповнення всіх 13 вакантних місць. По-третє, необхідно дотримуватись міжнародних стандартів у процесі обрання кандидатів до ЦВК», – підкреслила Вікторія Пташник.

6 02 2018 pres bryfing shodo rotacii cvk 5 min

Як зазначила народна депутатка Ганна Гопко, новообрана Центральна виборча комісія працюватиме наступні 7 років, тому якраз ті члени ЦВК, кандидатури яких були подані Президентом на розгляд парламенту, служитимуть інтересам народу України під час наступних президентських та парламентських виборів. «Не менш важливим є прозорий та інклюзивний розгляд кожної кандидатури на посаду членів ЦВК на рівні профільного комітету та під час пленарного засідання. Необхідно, щоб замість кулуарних домовленостей відбувалися регламентні процедури. Чудово, що нарешті ми розблоковуємо питання щодо оновлення складу ЦВК, яке вже давно перезріло, але не менш важливою темою напередодні виборів 2019 року є ухвалення парламентом Виборчого кодексу, який якраз запропонує виборчі правила», – зауважила Гопко.

6 02 2018 pres bryfing shodo rotacii cvk 6 min

Як підсумував виступи Остап Єднак, важливо, щоб члени Центральної виборчої комісії були призначені, а не типово для теперішньої ситуації були виконуючими обов`язки. «Це почесна і важлива місія українського парламенту нарешті призначити згідно всіх демократичних міжнародних стандартів склад виборчої комісії. На жаль, у парламенті зовсім відсутній міжпартійний діалог на узгодження позицій. Тому на найближчі тижні для парламенту це буде почесна місія – прозоро ухвалити новий склад ЦВК», – зазначив він.

6 02 2018 pres bryfing shodo rotacii cvk 7 min

Нагадаємо, 7 лютого Громадянська мережа ОПОРА організовує публічну дискусію серед кандидатів на посаду членів Центральної виборчої комісії на тему “Нова якість ЦВК”. Детальніше ознайомитись із усіма кандидатами можна за посиланням. Крім того, ми зібрали таймлайн послідовності кроків політичних суб`єктів для ротації ЦВК впродовж останніх трьох років.