В Якимівській ОТГ Запорізької області офіційні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили три камери відеоспостереження, які знаходяться на дільничних виборчих комісіях. Камери встановлені у селі Шелюги – ДВК №230633, селі Юр'ївка – ДВК №230606, та смт Якимівка – ДВК №230601.

У с. Юр'ївка члени ДВК відмовились говорити на камеру, хто і коли встановив відеоспостереження, які його функції та куди транслюється відео.

У с. Шелюги, за словами голови ДВК Олени Кириченко, камера і ноутбук встановлені членами територіальної виборчої комісії, але куди йде транслювання, їй не відомо.

«Камеру і ноутбук встановили вчора о 10-й годині», - говорить голова Шелюгівської ДВК.

У свою чергу, голова Якимівської ТВК Михайло Охремчук заявив, що про наявність веб-камер, встановлених у приміщенні ДВК, нічого не знає.

Громадянська мережа ОПОРА вбачає у діях ТВК та інших осіб із встановлення відеоспостереження ознаки порушення виборчого законодавства, адже Закон України “Про місцеві вибори” визначає, яким саме обладнанням мають бути забезпечені виборчі дільниці. Крім того, незрозумілим залишається, хто є розпорядником інформації, що збирається під час голосування на виборчих дільницях, з якою метою здійснюється збір такої інформації та головне, чи не порушується під час відеоспестереження таємниця голосування.

Як приклад можна навести норми Закону України “Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року”, яким було визначено розпорядника інформації - Центральну виборчу комісію, порядок використання системи відеоспостереження, та встановлено вимогу про забезпечення таємності голосування на виборчих дільницях.

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Так, згідно з пунктом 3 частини 1 статті 73 Закону України “Про місцеві вибори” органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи в межах своїх повноважень зобов'язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, в тому числі надавати згідно з установленими Центральною виборчою комісією нормами та переліком транспортні засоби і засоби зв'язку (з оплатою послуг щодо їх підключення), обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій.

Якимівська ДВК

Відповідно до статті 1 Закону України “Про місцеві вибори” організація і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост регулюються Конституцією України, цим та іншими законами України, а також прийнятими відповідно до них іншими актами законодавства.

Постановою Центральної виборчої комісії від 10 серпня 2015 року № 161 визначені нормативні вимоги до приміщень територіальних і дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ і приміщень для голосування, перелік та норми забезпечення цих комісій транспортними засобами, засобами зв'язку, обладнанням, інвентарем, оргтехнікою, іншими матеріальними цінностями, види робіт і послуг, які територіальні виборчі комісії можуть закуповувати за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, чи коштів відповідного місцевого бюджету, виділених на підготовку і проведення місцевих виборів.

Юрївська ДВК 1

Громадянська мережа “ОПОРА” наголошує, що принцип публічності і відкритості виборчого процесу забезпечується шляхом встановлення обов’язку виборчих комісій інформувати громадян України про свій склад, місцезнаходження та режим роботи, про виборчі округи і виборчі дільниці, про основні права виборців (у тому числі про право оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісій, органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, їх керівників, інших посадових та службових осіб, які обмежують або порушують виборчі права), про порядок заповнення виборчих бюлетенів, ознайомлювати виборців зі списками виборців, відомостями про кандидатів, оприлюднювати протоколи про підрахунок голосів виборців, про підсумки голосування та результати місцевих виборів, надавати іншу інформацію у випадках, передбачених цим Законом (стаття 13 Закону України “Про місцеві вибори”).

Крім того, Законом передбачено, що у виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від місцевих організацій партій, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатних виборчих округах, кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, від громадських організацій та офіційні спостерігачі іноземних держав і міжнародних організацій, які наділені правом здійснювати фото- та кінозйомку, аудіо- та відеозапис, не порушуючи при цьому таємниці голосування (пункт 4 частини 7 статті 65, пункт 4 частини 9 статті 66, пункт 4 частини 6 статті 67 Закону України “Про місцеві вибори”).

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Валерія Шапіро вважає неприпустимою практику встановлення камер відеоспостереження в приміщеннях для голосування без належного врегулювання цього питання у виборчому законодавстві.   

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)