Відкриті дані є превентивним інструментом проти маніпуляцій та ознакою високої культури комунікації між тими, хто ними володіє і тими, які можуть мати потребу і право на доступ до них. Оприлюднення відкритих виборчих даних запобігає конфліктам, висока вірогідність яких виникає під час виборів.

Про це заявила координаторка виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час свого виступу в рамках Діалогу з покращення чесності виборів (Dialogue on Enhancing Electoral Integrity), який відбувається 29 – 30 червня у місті Тбілісі (Грузія).  

За її словами, кандидати, партії, спостерігачі, журналісти, громадяни, маючи вчасний, повний та безперешкодний доступ до виборчих даних, втрачають підстави для недовіри до виборчих комісій усіх рівнів та результатів голосування.

"Якщо ми хочемо знати про вибори все, то нам потрібні всі дані. Якщо ми хочемо впливати своїми знаннями та оцінками на процес, то дані нам потрібні, коли тема виборів ще є актуальною та сенсативною для суспільства", – сказала вона.

"Важлива комплексність рішення, а не лише точкова зміна. Під час виборів, на жаль, частина кандидатів та політичних технологів має приватний інтерес в пошуку слабких норм в законодавстві, або ж маніпуляцією інформацією, доступ до якої є у обмеженого кола осіб або сторін. Чим більше даних, завдяки яким можна аналізувати поточну ситуацію, тим менше шансів у пропаганди, дезінформації, формування паралельної реальності. Чим швидше можна отримати доступ до інформації через відкриті дані, тим більшим є вплив аналітики, розслідувань чи оцінки на поточні вибори", – додала Айвазовська.

Координаторка ОПОРИ також анонсувала майбутнє амбітне завдання організації: спонукати до відкритості всіх даних, які є складовими виборчого процесу, або ж впливають на нього, чи його учасників. Наразі ОПОРА продовжує активну діяльність з відкритості виборчих даних. Зокрема, спостерігачі та активісти ОПОРИ розпочали збір, оцифрування та оприлюднення у форматі відкритих даних результатів голосування на місцевих виборах 2015 року. Це, за словами Айвазовської, виявилось досить складним та довготривалим процесом. Наразі відцифровано приблизно 40% протоколів.

"Спостерігачі та активісти ОПОРИ були настільки наївними, що вирішили зібрати паперові протоколи, відцифрувати їх та оприлюднити у форматі відкритих даних. В той же час ми планували швиденько  проаналізувати ефект системи та роботу комісій. І що ми отримали? Всі протоколи є лише в паперовому вигляді в архівах, доступ до яких надається по-різному в різних регіонах. Десь вам надішлють скани на електронну пошту, десь запропонують прийти та перефотографувати, а в третині регіонів за доступ до паперових документів офіційно просять заплатити чималі суми коштів. Минуло два роки і ми відцифрували приблизно 40% протоколів, які планували. З окремими архівами та територіальними комісіями досі триває офіційне листування, яке наближає нас до використання вже судових механізмів захисту наших громадянських прав. Цікаво та повчально. Особливо для країни, яка підтримує OGP, відкритий парламент та з позитивною динамікою протягом останніх років оприлюднює дані в форматі відкритих на національному та місцевих рівнях. Чому ж щодо виборчих даних ми досі в XX столітті?" - зазначила координаторка ОПОРИ. 

Айвазовська додала, що відкриття виборчих даних сприятиме довірі між суспільством, виборчими адміністраціями та політичними гравцями.

"Ми дуже сподіваємось, що 2019 рік в Україні проходитиме під егідою дуже важливих президентських та парламентських виборів. В той же час рівень напруги, конфліктів чи провокацій може бути ефективно знижений за рахунок прозорості процесу", – сказала вона.

Також у середу, 28 червня, відбулось стратегічне планування Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM), під час якого Ольгу Айвазовську було обрано головою комітету щодо кращих практик моніторингу та діяльності непартійних/незалежних спостерігачів у виборчий та міжвиборчий період.

Глобальна мережа національних спостерігачів за виборами (GNDEM) об’єднує мільйони людей з більш ніж 90 країн світу в напрямку діяльності з непартійного громадського моніторингу виборів з метою забезпечення чесного виборчого процесу, підвищення підзвітності урядів та політичних партій, зниження потенціалу насильства з політичних мотивів і укріплення права громадян на участь в управлінні державою. ОПОРА вже давно підписала стандарти та принципи непартійного спостереження, якими керується під час моніторингу виборчого процесу.

Повний виступ координаторки ОПОРИ Ольги Айвазовської під час Dialogue on Enhancing Electoral Integrity