Громадянській мережа ОПОРА необхідна допомога у зборі інформації про прецеденти відкликання депутатів місцевих рад, міських, сільських, селищних голів. У різних територіальних громадах зафіксовані резонансні випадки відкликання депутатів місцевих рад і наша організація активно спостерігає за перебігом подій.

Із метою об’єктивної оцінки позитивних та негативних аспектів процесу відкликання ми просимо вас допомогти зібрати максимально можливу кількість випадків у всіх регіонах України.  Якщо ви готові поділитися інформацією та власними оцінками процедур, просимо вас заповнити онлайн-форму. Ви можете відповісти на всі запитання або обмежитися відповідями на окремі з них.

У 2015 році Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про місцеві вибори», яким було запроваджено процедуру відкликання депутатів місцевих рад, міських, сільських, селищних голів. Процедури  відкликання  застосовуються не раніше ніж через рік після набуття виборними особами повноважень,  а тому саме зараз в різних територіальних громадах України відбуваються конфліктні та цікаві процеси з цього питання. 

У експертному середовищі та громадській думці немає єдиної позиції щодо доцільності застосування механізмів відкликання виборних осіб. З одного боку, озвучуються позиції про необхідність притягнення до відповідальності виборних осіб у міжвиборчий період та до моменту завершення їхніх повноважень. З іншого,  противники відкликання виборних осіб вказують, що дана процедура не відповідає міжнародним стандартам та нівелює значення виборів.

Як би там не було, у нас вже є можливість вивчити практику і спільно сформувати майбутні зміни у виборчому законодавстві.