Україна має відходити від мажоритарної виборчої системи, щоб забезпечити прозорість цього процесу та якість роботи депутатів. Про це йшла мова під час публічної дискусії «#ВиборчаРеформаChallenge» 22 березня в Миколаєві, організаторами якої стали Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES).

Так, аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев сконцентрував увагу на питанні виборчої системи на парламентських виборах. За його словами, воно є найбільш політично гострим в Україні, і гальмує виконання внутрішньополітичних і міжнародних зобов’язань щодо проведення повноцінної виборчої реформи.

Клюжев провів аналіз застосування різних виборчих систем в країнах світу, зокрема, відзначив, що наразі спостерігається відхід від мажоритарної системи голосування. За його словами, насамперед це пов’язано с великою кількістю втрачених голосів, що призводить до формування однопартійних коаліцій в парламенті або обмежень партійної конкуренції в складі обраних представницьких органів. Разом з тим зростає використання пропорційних виборчих систем, і частіше за все з відкритими списками.

За словами Клюжева, зараз Комітет з питань правової політики та правосуддя прийняв рішення винести усі п’ять законопроектів, які зареєстровані у ВРУ, на розгляд депутатського корпусу.

Аналітик ОПОРИ зазначив, що всі представлені законопроекти мають свої плюси та мінуси. Наприклад, народний депутат від фракції «Опозиційний Блок» висунув пропозицію щодо пропорційної виборчої системи із закритими списками і застосуванням виборчого бар’єра в 1%.

Альтернативним є документ від депутатів ВО «Батьківщина», яким пропонується запровадити пропорційну систему з відкритими списками за умови, щоб партія розвивала список кандидатів у єдиному загальнодержавному виборчому окрузі. Перша десятка списку не закріплюється за територіальними виборчими округами, а територія  України поділяється на 450 виборчих округів.

У третьому проекті йде мова про висування кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі, причому всі кандидати закріплюються за одним з територіальних виборчих округів, а держава розділена на 450 виборчих дільниць.

Проект Юрія Ключковського передбачає утворення 27 виборчих регіонів. Політична партія висуває загальнодержавний і регіональний список кандидатів, який складається з п’яти кандидатів.

Як відзначив Клюжев, поки жодного компромісу в Верховній Раді України щодо запропонованих проектів не знайдено. У той же час учасники дискусії висловилися щодо оптимальної виборчої системи, яка може бути застосована на виборах народних депутатів в Україні.

Представник Миколаївського прес-клубу В’ячеслав Головченко зауважив, що зміна виборчого процесу дозволить вирішити питання гендерного балансу в сторону збільшення жінок серед кандидатів, якщо встановити певні квоти під час формування списків. Також Головченко порушив питання електронного голосування. Воно не піднімається в жодному законопроекті, але, зважаючи на досвід, наприклад Естонії, на його думку, це б дозволило уникнути тяганини з паперами.

Challenge in niko

В свою чергу, депутат від ВО «Батьківщина» Олег Кравець зазначив, що цими законопроектами намагаються перекласти відповідальність роботи партійних організацій на плечі держави і бюджет країни. Депутат висловив думку про те, що пропорційна система виборів за закритими списками - це оптимальне рішення. Важливим питанням для прийняття єдиної системи виборів, на його переконання, є зняття депутатської недоторканості, введення обов’язкового звіту від депутатів,  закріплення відповідальності виборців, навіть з втратою паспорта громадянина, якщо людина не прийшла два рази на вибори.

Колишній голова Миколаївської обласної виборчої комісії Олександр Альбещенко говорив про те, що варто відмінити політичну рекламу, яка, за його словами, є золотим клондайком  крадіжки грошей. Він додав, що агітація нервує людей і зводиться до забитих поштових скриньок і телебачення з безкінечною політичною рекламою. Альбещенко висловив думку, що Україні треба змішана система голосування і обмеження служби депутатів ВР двома термінами.

Голова Миколаївської міської виборчої комісії Дарина Овчиннікова зазначила, що для обслуговування всіх видів виборів фактично нічого не зміниться, і труднощів, які будуть стосуватися виборчих комісій на округах загальнодержавних виборів, не буде. Якщо говорити в розрізі виборчих комісій, то на округах теж нічого не зміниться. Єдина проблема з тим, що в ДВК працюють некваліфіковані люди, повідомила Овчиннікова. Це питання викликало дискусію, під час якої присутні зауважили, що в реформуванні виборчого процесу бажано контролювати роботу комісій – влаштовувати конкурси для її членів, забрати обов’язки вирішувати технічні питання, встановити для них стабільну потужну оплату.