29 березня 2017 року у місті Сєвєродонецьк в приміщенні  готелю «Мир» (за адресою: вул. Лисичанська,1,  конференц-зал, перший поверх) , відбудеться публічна дискусія «Актуальні законодавчі ініціативи в реформуванні виборчого законодавства», на якому будуть обговорені питання забезпечення виборчих прав внутрішньо-переміщених осіб в Україні і необхідність проведення повноцінної виборчої реформи. Початок заходу о 10:00.

В Україні зареєстровано 1 622 835 вимушених переселенців. Таким чином, майже 4% українських виборців залишаються без права голосу. Через неврегульованість законодавства, внутрішньо переміщені особи третій рік не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина. Через неврегульованість законодавства, внутрішньо переміщені особи третій рік не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина.

Попри те, що парламентські політичні сили, Президент, Уряд неодноразово підкреслювали необхідність впровадження пропорційної системи з відкритими списками, відповідні положення досі не реалізовані. Бездіяльність Верховної Ради та парламентських фракцій у сфері виборчої реформи ставить під сумнів щирість намірів політичних еліт у цілому. Парламентська Асамблея Ради Європи вкотре закликала до прийняття єдиного виборчого Кодексу та пропорційної виборчої системи як одного з ключових індикаторів спроможності країни до реформ.

В першій частині будуть представлені та обговорений проекти змін до законодавства для захисту політичних прав переселенців та трудових мігрантів. Повноцінна виборча реформа, довіра суспільства та політичних гравців до ЦВК, спроможність парламенту реалізовувати задекларовані якісні зміни – ці та інші перезрілі для суспільства питання підніматимуться під час другої панелі.

У дискусіях візьмуть участь:

  • Денис Ковриженко,старший радник з юридичних питань IFES;
  • Євген Радченко, експерт з виборчого законодавства, «Інтерньюз-Україна»;
  • Світлана Заліщук, народна депутатка України;
  • Олександр Неберикут,аналітик Громадянської мережі ОПОРА;
  • ОльгаКоцюруба,радницязюридичних питаньГромадянської мережі ОПОРА;

До участі запрошуються народні депутати, представники органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій та журналісти.

Для участі в публічній дискусії заповніть гугл-форму https://goo.gl/forms/GiigDfzLCGhJkCQI2 до 27 березня 2017 року. 

Організаторами заходу є Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).

Круглий стіл

Актуальні законодавчі ініціативи в реформуванні виборчого законодавства

м. Сєвєродонецьк

10:00 - 10:10 Вітальне слово
1 панель Шляхи забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб в Україні
10:10 - 10:30 Реалізація виборчих прав ВПО: аналіз поточної ситуації
10:30 - 10:45 Міжнародний досвід реалізації виборчих прав ВПО
10:45 - 11:15 Презентація спільної законодавчої ініціативи щодо забезпечення виборчих прав ВПО
11:15 - 11:45 Дискусія
11:45 - 12:00 Кава-брейк
2 панель #ВиборчаРеформаChallenge: Чи прийме влада виклик?
12:00 - 12:30 Переваги та недоліки основних виборчих систем (мажоритарна, пропорційна з відкритими і закритими списками, паралельна)
12:30 - 13:00 Аналіз законодавчих ініціатив з реформування виборчого законодавства
13:00 - 13:20 Дискусія