Мамаївська територіальна виборча комісія в неділю, 12-го березня, під час засідання розглянула питання щодо відкликання депутата сільської ради.

Попередньо мешканці села Мамаївці Кіцманського району створили ініціативну групу, яка на своїх зборах прийняла рішення про відкликання депутата, обраного до сільради по округу №1, та протягом 10-ти днів зібрала підписи виборців відповідного округу про відкликання депутата.

Після цього ТВК провела перевірку підписів та на своєму засіданні проголосувала за відкликання відповідного депутата.

В свою чергу, депутат не погодився визнавати рішення ТВК дійсним і пообіцяв, що буде його оскаржувати в суді.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що розділ 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачає відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою. 

Зокрема, згідно із частиною 1 статті 37 Закону підставами для відкликання депутата можуть бути порушення ним положень Конституції та законів України, що встановлено судом, пропуск протягом року більше половини пленарних засідань ради або постійної комісії, невиконання ним без поважних причин обов’язків депутата у виборчому окрузі, а також невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними.