Всеукраїнський тур #ВиборчаРеформаChallenge 7 березня у Львові зібрав експертів з виборчого законодавства та представників громадських організацій й політичних партій для обговорення основних тез щодо оновлення Закону про «Про вибори народних депутатів».

На початку заходу старший радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем IFES Денис Ковриженко коротко зупинився на різних виборчих системах, які практикуються у світі – він порівняв переваги та недоліки як мажоритарної, так і пропорційної виборчих систем, а також окреслив особливості змішаної системи.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев представив кілька законопроектів, якими пропонується внести зміни до Закону «Про вибори народних депутатів». Детальна інформація про кожен законопроект, що зареєстрований у парламенті, дала поштовх до дискусії щодо переваг пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Серед плюсів відкритих списків експерти називають пропорційність, вплив виборця, внутрішню конкуренцію та демократію в партіях. На противагу їм закриті списки – роздробленість в парламенті, старі обличчя, низька підзвітність, партійна конкуренція та внутрішньопартійна диктатура.

Олександр Неберикут, аналітик та представник Громадянської мережі ОПОРА у Львові, висловився за збереження зв’язку між народними обранцями та виборцями, який притаманний мажоритарній системі. Саме це, на думку Неберикута, допоможе забезпечити якісне регіональне представництво у Верховній Раді.

Керівниця Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» та політолог Оксана Дащаківська звернула увагу присутніх на необхідність ефективного навчання для членів виборчих комісій. Загалом, якість кадрів, які забезпечують організацію виборчого процесу на місцях, стало дискусійним питанням – звучали пропозиції залучати до цієї роботи суди та органи місцевого самоврядування, беручи до уваги міжнародний досвід. Окрім цього, експерти рекомендували розробити запобіжники для масових ротацій членів комісій напередодні дня виборів.