Верховна Рада України заявила про неприпустимість ігнорування в Остаточному звіті ОБСЄ/БДІПЛ за результатами спостереження на виборах до Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації 2016 року фактів незаконного голосування на території  окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Про це іде мова у зверненні парламенту до держав-учасниць  ОБСЄ, яке було підтримано 239 депутатами в четвер, 23 лютого.

Громадянська мережа ОПОРА, залучившись до попередньої підготовки та обговорення проекту Звернення Верховної Ради України на рівні профільного комітету, вітає принципову позицію українського парламенту щодо забезпечення стандартів міжнародного спостереження на виборах. Організація закликає ОБСЄ/БДІПЛ врахувати висловлені Верховною Радою України зауваження і налагодити постійний діалог про гарантії дотримання міжнародними спостережними місіями принципів об’єктивності та неупередженості.

Нагадаємо, що минулого року відбулись вибори до Державної думи Російської Федерації, під час яких на території Автономної Республіки Крим та у місті Севастополі було утворено 4 одномандатні виборчі округи. Таким чином, вибори до Державної думи були проведені на території іноземної держави, на яку не поширюється суверенітет Російської Федерації.

Однак Остаточний звіт Місії ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборів до Державної думи Російської Федерації 2016 року не містить жодної юридичної оцінки впливу проведення голосування в Криму та м. Севастополі на результати цих виборів.

У Звіті навіть не згадується той факт, що АР Крим та м. Севастополь є незаконно окупованими Російською Федерацією територіями. Натомість неможливість моніторингу за виборами в Криму у звіті пояснюється «відсутністю консенсусу в питаннях статусу Криму серед країн-учасниць ОБСЄ», при цьому про домовленість щодо включення до остаточного звіту саме такого формулювання було оголошено публічно окремими членами ЦВК РФ безпосередньо після дня голосування.

«Вважаємо таке пояснення неприпустимим, оскільки статус АР Крим та м. Севастополь як невід’ємної складової суверенної території України не є і не може бути предметом для обговорення. Нагадуємо, що Резолюції ГА ООН № 68/262 та №71/205 чітко визначають статус АР Крим та м. Севастополь як частини території України, засуджують спробу їх анексії з боку РФ та наголошують на відсутності будь-яких підстав для зміни їхнього статусу»,  ̶   зазначається у Зверненні Верховної Ради України.

Як зазначається у зверненні, у Звіті відсутній навіть базовий аналіз впливу обставин та проблем, що виникли у виборчому процесі в Російській Федерації внаслідок проведення псевдоголосування на тимчасово окупованій території України.

«Вважаємо неприпустимим оприлюднення у Звіті статистики щодо кількості виборців, дільниць, бюлетенів на виборах до Державної Думи Федеральних Зборів РФ, що враховує незаконно окуповану територію АР Крим та м. Севастополь»,  ̶  зазначається у документі.

Парламент висловив занепокоєння, що Звіт місії ОБСЄ/БДІПЛ про спостереження за парламентськими виборами в Російській Федерації в 2016 році може бути використаний державою-агресором для легітимізації своїх дій на території України, що ускладнить ключове для ОБСЄ завдання з виправлення порушень та відновлення поваги до принципів Гельсінського заключного акта, зокрема поваги до суверенітету і територіальної цілісності та забезпечення недоторканності кордонів.

У зв’язку з цим, Верховна Рада закликала ОБСЄ/БДІПЛ оперативно розробити стандарти реагування та оцінювання викликів для виборчих стандартів, пов’язаних із агресивними діями одних держав-учасниць ОБСЄ на території інших, а також вивчити усі обставини підготовки Остаточного звіту Місії спостереження на виборах до Державної думи Росії із метою недопущення політичного впливу на міжнародних спостерігачів.

Крім того, парламент звернувся до країн-членів ОБСЄ з проханням підтримати звернення до ОБСЄ/БДІПЛ щодо необхідності негайно розробити нову методику підготовки звітів, яка б включала оцінку ситуації, пов’язаної з окупацією частини території України Російською Федерацією.

Як відзначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, офіційна влада Російської Федерації протягом довготривалого часу докладає системні зусилля  для узалежнення висновків міжнародних спостерігачів  від позиції влади країни, в якій проводяться вибори.  На його думку, актуальні виклики для міжнародного спостереження на виборах, спровоковані політикою Російської Федерації,  потребують дієвих гарантій  незалежності  спостерігачів  ОБСЄ/БДІПЛ та попередження політично обумовлених компромісів, пов’язаних із оцінкою виборчого процесу.