Основними причинами допущених членами дільничних виборчих комісій помилок, зловживань чи порушень було безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків та недостатнє засвоєння ними отриманих знань або невміння застосувати їх на практиці. 

Про це свідчать результати експертного опитування довготермінових спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, що здійснювали моніторинг усіх етапів виборчого процесу на перших місцевих виборах в об’єднаних територіальних громадах 11 та 18 грудня 2016 року. Метою опитування було з’ясувати та систематизувати думки спостерігачів щодо якості роботи членів дільничних виборчих комісій. Усього було опитано 50 довготермінових спостерігачів ОПОРИ.

54% спостерігачів відзначили, що вчиняючи неправомірні дії, рішення чи бездіяльність, члени ДВК, як правило, не надавали жодних пояснень чи аргументів щодо своїх дій. У тих ситуаціях, коли члени комісій усе ж обґрунтовували свої рішення, вони посилалися або ж на конкретні норми Закону (однак довільно чи некоректно їх тлумачили) або ж на рекомендації чи інструкції, отримані під час навчання (це констатували 37% спостерігачів). Значно рідше члени дільничних виборчих комісій мотивували свої дії, посилаючись на рекомендації чи вказівки, отримані з боку територіальних виборчих комісій (23% спостерігачів відзначили цей факт) або на інструкції, отримані від партій (кандидатів).  

У цілому зафіксовані неправомірні дії членів ДВК не носили ознак цілеспрямованої діяльності, націленої на фальсифікацію чи зрив виборчого процесу. Більшість опитаних спостерігачів (69%) відзначили, що основною причиною допущених членами дільничних виборчих комісій помилок, зловживань чи порушень було безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків. Іншою ключовою проблемою, яка спричиняла до помилок та зловживань з боку членів виборчих комісій, за оцінками спостерігачів, було неякісне навчання членів ДВК – недостатнє засвоєння ними отриманих знань або невміння застосувати їх на практиці (50% відзначили цю проблему). 31% опитаних вказали на проблему відсутності будь-якого навчання членів дільничних комісій з боку громадських організацій чи партій – як основну причину виявлених зловживань і порушень.

Щодо можливих способів підвищення професійності членів виборчих комісій, то 83,7% спостерігачів вказують як на першочергове завдання – необхідність удосконалення системи навчання та підвищення кваліфікації членів дільничних виборчих комісій. Ще одним рішенням, на важливості якого наголошують 73,5% опитаних, є зміна способу відбору (призначення) членів виборчих комісій. 32,7% спостерігачів пропонують переглянути підхід і збільшити рівень оплати праці членам комісій як основний спосіб їх мотивації до професійного розвитку.

На основі оцінки діяльності членів дільничних виборчих комісій Громадянська мережа ОПОРА виробила рекомендації Верховній Раді, організаторам навчань виборчих комісій, виборчим комісіям та профільним організаціям громадянського суспільства щодо вдосконалення роботи дільничних виборчих комісій та підвищення їхньої кваліфікації.

Повний звіт можна прочитати тут.