Непереконливість розслідуваньзлочинів кандидатів на виборах викликає справедливу критику правоохоронних органів, але виборці теж виступають ініціаторами серйозних порушень законодавства. Зокрема, мова йде про достатньо масову практику голосування без пред’явлення паспортів чи отримання бюлетенів замість своїх родичів.  Більшість цих порушень, безумовно, мала так званий побутовий характер, але вони засвідчують необхідність значних зусиль із профілактикизлочинів та підвищення поінформованості виборцівта членів ДВК. 

Вибори в Україні досі значною мірою не відповідають вимогам національного законодавства та міжнародним стандартам. На чергових місцевих виборах 2015 р. тільки спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ виявили і перевірили 1559 порушень законодавства, які стосувалися незаконної агітації, підкупу виборців, зловживань з боку членів виборчих комісій.  Через рік після дня голосування на чергових місцевих виборах на всю країну маємо 69 громадян, які судами визнані винними у злочинах проти виборчих прав громадян. 

Ключовою проблемою, як і на усіх попередніх виборах, залишається відсутність прецедентів притягнення до відповідальності кандидатів чи представників політичних партій, безпосередньо зацікавлених у фальсифікації результатів голосування. 

З 69 визнаних винними осіб покарання отримав лише один маловпливовий кандидатна місцевих виборах у Рівненській області.  Але порушення законодавства самими виборцями також є поширеними. 

У великих містах факти привласнення виборцями «додаткових» голосів або безпідставне отримання бюлетенів не так яскраво виражені, як це має місце під час голосування у невеликих громадах. Натомість голосування на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах і минулорічний досвідмісцевих виборів засвідчує наявність прогалин у правовій свідомості виборців і членів ДВК, які по-панібратськи порушують закон. Проблема стара як світ, але про неї треба говорити і нарешті зайнятися профілактикою. 

Для ілюстраціїнаведемо декілька прикладів.

На перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах, які відбулися 11 грудня цього року, дільнична виборча комісія у селі Кантелина на Вінниччині офіційно вирішила виборцям видавали бюлетені без пред’явлення паспортів. Не тільки вирішила встановити нову «процедуру», а й документально її зафіксувала.«Законодавчі» новації були поясненні тим, що у селі всі один одного знають. У селіТорків цієї ж області ДВК відтворила досвід колег з іншої територіальної громади, переконуючи спостерігачів про існування роз’яснень ЦВК щодо можливості видачі бюлетенів без паспортів у разі «візуального впізнання виборця».

Це можна було б вважати курйозом, якбиспробиголосувати без документів або замість родичів нефіксувалися у цілій низці територіальних громад різних регіонів України. 

На перших місцевих виборах у Лосинівській селищній громаді Чернігівської області спостерігачі попередили голосування жінки, яка отримала «подвійний» комплект бюлетенів замість свого відсутнього чоловіка.  У Олександрівській селищній громаді Миколаївської області члени ДВК продовжували видавати бюлетені без пред’явлення паспорта виборцем навіть після втручання спостерігачів та заяви до правоохоронних органів. Перераховувати назви громад із аналогічними проблемами можна достатньо довго.  Члени ДВК у окремих випадках просто радили виборцям без документів відвернутися до спостерігачів спиною, щоб останні не бачили процес видачі бюлетенів без документів. Отримання бюлетенів без паспортів тісно пов’язане із практикою голосування одних громадян замість інших, враховуючи ігнорування вимог щодо встановлення особи виборця та наявності у нього права голосу.

Vinnychchyna zayiva vid golovy shchodo golosuvannya bez pasportiv

Фотографія спостерігача Громадянської мережі ОПОРА на перших місцевих виборах 11 грудня.

На чергових місцевих виборах 2015 р. суди призначили покарання 13 виборцям за голосування замість інших осіб. Як правило, мова йшла про голосування дружини замість чоловіка або навпаки,  отримання бюлетенів за інших родичів.  Ще 16 членів ДВК було засуджено за незаконну видачу виборчих бюлетенів або взагалі за голосування замість іншої особи. Доведення до суду цих справ для правоохоронців не було складним. Нерідко використовувалися дані Державної прикордонної служби, які засвідчували відсутність «проголосувавших» виборців на території України.На одній із виборчих дільниць Тернопільській області  виборець проголосувала на місцевих виборах 2015 р.  за свою доньку, яка проживає закордоном, на підставі…генеральної довіреності.  

Враховуючи регулярність проведення перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних  громадах, ЦВК, територіальні виборчі комісії та правоохоронні органи мають оперативно забезпечити належне інформування виборців та членів ДВК про процедуру видачі виборчих бюлетеніві неприпустимість голосування за інших осіб. Рівність голосів є засадничим принципом демократичних виборів, порушення якого дискредитує в цілому процес голосування. Тому іспит на відповідність стандартам виборів мають здати не лише кандидати, а й виборці.