Весна прийшла, а українці все ще в очікуванні «теплих кредитів». Проект постанови, який передбачає надання 400 млн грн на енергоефективність в рамках Урядової програми, погоджено з усіма заінтересованими органами влади. Однак на затвердження Уряду її досі не внесено.

Громадянська мережа ОПОРА закликає Прем’єр-міністра України та відповідальних чиновників прийняти постанову, аби громадяни могли отримати державну підтримку для впровадження заходів з енергоефективності.

Сьогодні активно просувається робота зі створення Фонду енергоефективності, в рамках якого ОСББ зможуть отримати кошти на впровадження комплексних заходів із енергозбереження у своїх помешканнях.

Проте надання першого гранту на такі заходи відбудеться не раніше ніж через 6 місяців. Адже алгоритм отримання коштів об’єднаннями буде визначати саме Наглядова рада Фонду, яка до цього часу ще не створена. Причина - відсутність усіх необхідних підзаконних актів.

Тому саме «теплі кредити» залишаються єдиним фінансовим інструментом, завдяки якому українці можуть модернізувати житло та у підсумку зменшити споживання теплової енергії.

Представники ОПОРИ неодноразово наголошували на тому, що людей не можна позбавляти права отримати державну підтримку, зважаючи й на те, що енергетична незалежність в існуючій ситуації – один із пріоритетів державної політики. Але дії Уряду змушують нас думати інакше.

Прийняття зазначеної постанови зараз вкрай необхідний крок Уряду, якого очікують потенційні учасники програми. Нагадуємо, що йдеться про 200 млн грн для фізичних осіб та 200 млн грн – для ОСББ.

За коментарями звертайтесь:
прес-секретар
житлово-комунальних та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
тел.: +38 063 291 85 84