Невідомі зіпсували 2 сітілайти на вул. Героїв Майдану. Цей факт 14 січня зафіксували спостерігачі ОПОРИ у Чернівцях.

ОПОРА звернулася до представників політичної партії ВО «Батьківщина», аби з’ясувати, як вони збираються реагувати на подібні випадки та чи звертатимуться із заявами до правоохоронців.

15.01.2019.chernivtzi tumoshenko1

15.01.2019.chernivtzi .tumoshenko2

Заступниця голови Чернівецької обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Оксана Пантелеймонова зазначила: «Розслідувати пошкодження чужого майна (а йдеться, швидше за все, саме про дрібне хуліганство і нанесення матеріальної шкоди власникам рекламних площ) - це завдання правоохоронних органів. Ми не розцінюємо це як прояв політичної позиції. У нас в країні все ще є свобода слова, і висловлювати свою позицію можна відкрито, а не таємно, під покровом ночі. Принаймні навіть наша політична сила має сміливість висловлювати свою незгоду з діями чинної влади відкрито. Упевнена, що тим паче вільно можна виступати проти опозиції. Тому пошкодження сіті-лайту – це швидше за все просто хуліганство і вандалізм, які ми засуджуємо у будь-яких проявах, яких би об'єктів вони не стосувалися - чи рекламних площ, чи будь-чого іншого».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА наголошує, що на сьогоднішній день Юлія Тимошенко не зареєстрована кандидаткою на пост Президента й вона не є чинним суб'єктом виборчого процесу. Відтак дії винних осіб не можна кваліфікувати за ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, поєднані із пошкодженням майна. В даному випадку власник пошкоджених рекламних конструкцій може звернутися до поліції із повідомленням (заявою) та просити встановити винних осіб та притягнути їх до відповідальності, а також в подальшому  в судовому порядку стягнути з винних осіб завдані майну збитки. 

На її думку, з початком виборчої кампанії подібних випадків вандалізму може бути більше. Тому правоохоронцям варто звертати більшу увагу на запобігання та належне розслідування злочинів, пов'язаних з перешкоджанням кандидатам проводити агітаційну діяльність, що супроводжується пошкодженням майна.

Нагадуємо, ОПОРА вже повідомляла про зіпсовані фарбою сітілайти лідера партії «Наші» у Чернівцях.