Потенційний кандидат у президенти від партії «УКРОП» Олександр Шевченко на своїй публічній сторінці у Facebook влаштував розіграш поїздки у Буковель.

Так він прорекламував ефіри із ним на телеканалі «Чернівецький промінь» у програмах «Чернівці сьогодні» та «Відверто зі Світланою Поляк». Подібні дії можуть розцінюватися як підкуп виборців, але разом з тим до офіційної реєстрації санкції на кандидата не можуть бути накладені, бо на нього не поширюються жодні обмеження і правила встановлені виборчим законом.

Зокрема, у дописі вказується таке: «Всі, хто вподобає, прокоментує та зробить репост даної інформації, візьме участь в розіграші 2 супер-призів - «Вікенд у Буковелі на двох». Також додатково ми розіграємо 2 одноденних скі-паси».

9.01.2019 shevchenko1

Розіграш призів відбувся 2 і 3 січня відповідно. Переможці отримали проживання на 2х осіб, 2 ночі зі сніданками, по одному дводенному скі-пасу, а також прокат спорядження для двох на два дні.

9.01.2019 shevchenko2

Даний випадок подібних розіграшів від потенційного кандидата в Президенти відбувся не вперше і не тільки у Чернівецькій області.

Раніше ОПОРА повідомляла, що потенційний кандидат від партії «УКРОП» дарував чернівчанам поїздку в Буковель за поширення його дописів у Facebook.

ОПОРА звернулася за коментарями до переможців даного розіграшу, де вони підтвердили, що розіграш відбувся і що вони планують використати сертифікати.

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, за таку діяльність потенційного кандидата на посаду Президента України на сьогоднішній день не може бути накладено санкцій. Так, згідно з ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

"Тому на особу, яка на сьогоднішній день не зареєстрована кандидатом у Президенти, не поширюються жодні обмеження і правила, встановлені виборчим законом (прозорість фінансування виборчого фонду, оплата агітації за кошти фонду, заборона прямого та непрямого підкупу виборців тощо). Також це відкриває можливості для інших осіб без обмежень агітувати за особу, яка ймовірніше всього через певний проміжок часу таки стане кандидатом на посаду Президента. Таку діяльність команди потенційних кандидатів не можна вважати доброчесною, оскільки створені нерівні можливості вже зареєстрованого кандидата поряд  із незареєстрованим, адже для першого вже діє безліч законодавчих обмежень та вимог, а для другого - ніяких обмежень для агітації та підкупу. Це можна вважати вадою  нашого виборчого законодавства, яку наразі активно використовують штаби більшості потенційних кандидатів на посаду Президента", - зазначила вона. 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)