У Черкаській області потенційні кандидати в Президенти та обласні осередки партій  ще з початку осені нагадували про себе через політичну рекламу, публікації у ЗМІ, благодійництво та організацію святкувань.  Про це Громадянська мережа ОПОРА говорила на прес-конференції, що булаприсвячена дочасній активності партій та потенційних кандидатівнапередодні офіційного старту виборчої кампанії.

З початку жовтня ОПОРА здійснювала моніторинг передвиборчої ситуації на Черкащині. Зокрема, аналізувала активність потенційних кандидатів у Президенти та пов’язаних з ними політичних партій і організацій.

Ці активності проявлялися у масовій появі зовнішньої реклами (білбордів та сітілайтів), візитами потенційних кандидатів у Президенти, розміщення про них матеріалів у обласних та районних засобах масової інформації, що мали ознаки замовності. Окрім цього, окремі обласні осередки партій організовували святкування та роздавали подарунки.

Якщо говорити про політичну рекламу, протягом листопада та грудня у Черкасах зросла кількість агітаційних наметів та політичної реклами (білбордів та сітілайтів потенційних кандидатів у Президенти). Зокрема, на вулицях можна було побачити агітаційні намети партій «Наш край», ВО «Батьківщини», «Національного корпусу», «Укропу», «Народного фронту» та «Народного контролю».

Також у Черкасах розміщені білборди та сітілайти Петра Порошенка (БПП «Солідарність»), Дмитра Добродомова («Народний контроль»), Сергія Тарути («Основа»),  Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина»), Сергія Капліна («Соціал-демократична партія»), Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Іллі Ківи («Соціалістична партія України»), Євгена Мураєва (партія «Наші»), Андрія Садового («Наступ»), Олександра Вілкула («Опозиційний блок»), Валентина Наливайченка (Рух Валентина Наливайченка «Справедливість»), Арсенія Яценюка («Народний фронт»), Ольги Богомолець, Юрія Бойка («За життя»), а також біл-борди з написом «Президент – слуга народу».

До слова, ОПОРА намагалася дізнатися у рекламних агентств розцінки та кількість рекламних площ для кожного з потенційних кандидатів, проте цю інформацію отримати не вдалося.

Окремі ж сітілайти та білборди потенційних кандидатів у Президенти протягом грудня псували невідомі особи. Фарбою обливали білборди Юлії Тимошенко, Сергія Тарути, Анатолія Гриценка. Псували і сітілайти Євгена Мураєва, Сергія Тарути та Юлії Тимошенко.

Окрім цього, ОПОРА фіксувала сплеск активності окремих кандидатів у засобах масової інформації. У обласних та районних газетах Черкащини за останні три місяці було виявлено низку іміджевих публікацій про потенційних кандидатів у президенти та їхні партії. Такі матеріали здебільшого були опубліковані без відповідного маркування та можуть мати ознаки прихованої політичної реклами та чорного піару.

Найчастіше у місцевій пресі пиcали про Вадима Рабіновича, Олега Ляшка, Петра Порошенка, Олександра Шевченка та Серія Таруту. Матеріали, здебільшого, створювали позитивний імідж про потенційних кандидатів. Проте у місцевих ЗМІ можна було побачити і критичні публікації, що мали ознаки чорного піару проти Анатолія Гриценка та Юлію Тимошенко. 

Ще одним проявом активності, була організація обласними та районними осередками партій, що пов’язані з потенційними кандидатами, різноманітних святкувань з роздачею подарунків та продуктових наборів.

Наприклад, обласний осередок партії «Основа» 3 грудня влаштував святковий обід з подарунками до дня міжнародного дня людей з інвалідністю. Святковий обід відбувся у їдальні Черкаського комерційного технікуму. Окрім частування, людям роздали пакунки з партійною символікою. Всередині були плитка шоколаду, фрукти та агітаційні матеріали. Також для людей співали студенти технікуму.

Активно у благодійності проявляв себе і обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка. До прикладу, у листопаді представники партії провели серію зустрічей із працівниками сільського господарства для того, щоб привітати їх з професійним святом. На кожній роздавали продуктові набори та подарунки.

А 6 грудня очільник обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Іван Полудень 6 грудня подарував обігрівач для будинку культури села Куцівка, а також пообіцяв допомогти з відновленням водопостачання села.

До Дня святого Миколая низку святкувань з подарунками для дітей організували обласні та районні осередки партій ВО «Батьківщина», «Наш край», БПП «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка.

Як зазначає координатор спостереження за виборами у Черкаській області, з наближенням старту офіційної виборчої кампанії потенційні кандидати та політсили все більше нарощували свою присутність в інформаційному  та візуальному просторі. Наразі не можна говорити про жодне порушення виборчого законодавства, проте активізація представників партій у сфері благодійності напередодні виборчого процесу може сприяти нерівній інформаційній присутності учасників виборчого процесу, що може спричинити порушення принципу рівних можливостей.

Візити потенційних кандидатів у Президенти

З тих, хто вже заявив або потенційно може бути кандидатом у Президенти (а це близько 30 осіб) з початку вересня Черкащину відвідало 13 потенційних кандидатів у Президенти. Зокрема, це Олег Ляшко, Олег Тягнибок, Роман Безсмертний, Валентин Наливайченко, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Олександр Шевченко, Сергій Тарута, Юрій Дерев'янко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Дмитро Добродомов та Сергій Каплін.

21 грудня потенційний кандидат Сергій Каплін («Соціал-демократична партія») зустрівся з виборцями у Чигиринському будинку культури.

10 грудня у Черкаси завітав лідер «Народного контролю», народний депутат Дмитро Добродомов. На публічній зустрічі він говорив про те, що пропонує обирати народних депутатів максимум на два терміни підряд та скоротити кількість нардепів у Верховній Раді до трьохсот. Пізніше політик спілкувався із черкащанками біля агітаційних палаток своєї політсили.

Петро Порошенко («Блок Петра Порошенка «Солідарність») завітав у Черкаси з робочим візитом 20 листопада для того, щоб представивити нового голову Черкаської облдержадміністрації Олександра Вельбівця. Пізніше Петро Порошенко зустрівся з Митрополитом Черкаським і Канівським Софронієм, також заїхав у селище Оршанець (навчальний центр Державної прикордонної служби України), де вручив державні нагороди військовим.

16 листопада лідерка партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко приїхала у Смілу, щоб обговорити з людьми ситуацію з відсутністю у місті тепла. Під час виступу Тимошенко критично висловлювалася про владу, розповідала про корупцію та зависоку ціну на природний газ.

2 листопада Черкаси відвідав Олександр Шевченко (УКРОП) у рамках президентських «праймеріз» партії «УКРОП» (тип голосування, в якому обирається один кандидат від партії; між обраними кандидатами потім проходить звичайне голосування), де його обрали кандидатом у президенти.

До Черкас з робочим візитом 29 жовтня завітав Анатолій Гриценко (Громадянська позиція). Політик устрівся з партійним активом, дав прес-конференцію для ЗМІ та відвідав ефір телеканалу «Expo-TV».  

Юрій Дерев'янко 27 жовтня розповів про головні пункти своєї програми у Черкасах та Чигирині.

А Олег Ляшко (Радикальна партія Олега Ляшка) приїхав у Черкаси 26 жовтня на звітно-виборну конференцію, де було обрано керівника Черкаської територіальної організації партії – Івана Полудня.

25 жовтня Черкаси відвідав народний депутат Сергій Тарута. В обласному центрі він відкрив регіональний офіс та представив керівника Черкаської обласної організації своєї політичної партії, депутата Черкаської обради Олександра Рибченка.

З візитом до Черкас 23 жовтня завітав і Валентин Наливайченко (Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»). На зустрічах презентував свій план відновлення миру та деокупації українських територій.

5 жовтня у Черкаському обласному музеї пройшла зустріч-дискусія з Романом Безсмертним «Якої ми хочемо України». Черкаси стали одинадцятим містом, куди приїхав політик з дискусійною платформою. Він говорив про проблеми корупції, судову систему, війну та розвиток України в майбутньому.Політик також виступив перед студентами Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Говорив про Мінський процес, конфлікт у Криму, Азові та на Донбасі.

У Черкасах 30 вересня Олег Тягнибок (Всеукраїнське об'єднання «Свобода») взяв участь у відкритті гімнастичного спортивного комплексу, на яке його запросили заступник міського голови Юрій Ботнар і очільник департаменту освіти та гуманітарної політики міської ради, депутат обласної ради Сергій Воронов (обидва із ВО «Свобода»).

Андрій Садовий 24 вересня відвідав Черкаси в рамках дискусійної платформи Urban Talks, учасниками якої були громадські активісти, депутати, представники органів місцевого самоврядування.

Опитування представників місцевих осередків партій

У межах спостереження, протягом листопада-грудня ОПОРА спілкувалася з представниками місцевих осередків політичних партій на Черкащині, щоб дізнатися їхні настрої та прогнози перед майбутніми президентськими та парламентськими виборами.

Серед опитаних, представники регіональних осередків партій БПП «Солідарність», «Громадський рух «Народний контроль», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Об’єднання «Самопоміч», «За життя», Радикальна партія Олега Ляшка, «УКРОП»,  «Народний фронт» та «Основа».

Із 11-ти інтерв’юйованих, семеро вважають, що на майбутніх виборах може бути дуже високий ризик зловживання адміністративним ресурсом (можливість використання політичними силами, партіями і кандидатами на виборах їх політичного становища або зв'язків з урядовими установами з метою впливу на результати виборів), ще троє, що подібний ризик хоч і є, проте він і незначний.

Щодо загрози підкупу виборців, 6 із 11 інтерв’юйованих, прогнозують дуже високий ризик використання різних форм підкупу. Четверо вважають, що такий ризик є, проте він незначний.

Також усі з опитаних респондентів підтвердили, що підтримують посилання відповідальності за вчинення виборчих злочинів.

На думку трьох представників партій, існуюча система попередження виборчих злочинів є найменш дієвою для фальсифікації результатів голосування, ще п’ятеро вважають, що система взагалі не ефективна.

Серед опитаних, виборчий штабна рівні області та районів працює лише у ВО «Батьківщина». Щодо інших партій, штаби хоч ще і не створені, проте осередки партій на місцях почали проявляти більшу активність на відміну від попередніх місяців.  Усі обласні осередки планують створювати мережу передвиборчих штабів і на рівні районів області.

Два з опитаних осередків розпочали роботу з пошуку та відбору майбутніх кандидатур до складу виборчих комісій на президентських виборах. Більша частина партій планує працювати з тими людьми, з якими вже мала справу.  Лише три осередки підтвердили, що майбутні члени виборчих комісій проходитимуть тестування та оцінювання рівня знань та навичок.

Організація спостереження

Черкаська область під час президентських виборів буде поділена на сім окружних виборчих округів (194-ий та 195-ий з центром у місті Черкаси, 196 з центром у місті Корсунь-Шевченківський, 197 з центром у місті Канів, 198 з центром у місті Сміла, 199 з центром у місті Жашків та 200-й з центром у місті Умань). Їх межі співпадатимуть з межами округів на виборах народних депутатів 2014-го року.

На кожному з цих округів ОПОРА матиме довготермінового спостерігача.

«Сподіваємо на співпрацю з партіями та громадянами, в чиїх інтересах повідомляти про порушення виборчого законодавства і сприяти тому, щоб вибори пройшли максимально чесно і відкрито», – сказав координатор ОПОРИ.

Окрім цього, ОПОРА представила виборчого омбудсмена, головним завданням якого буле моніторинг дій поліції, прокуратури, судів щодо розслідування виборчих злочинів.

«Метою діяльності омбудсменів із захисту виборчих прав стане захист активного та пасивного виборчого права, попередження порушень права на вільні і справедливі вибори за допомогою усіх доступних відповідно до законодавства можливостей та забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав», – зазначив виборчий омбудсмен у Черкаській області.

Нагадаємо, що спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів. Метою спостереження є ідентифікація ключових проблем виборчого процесу, формування доказової бази та запобігання порушенням через комплексний громадський контроль не лише в ході офіційного перебігу виборів, але й у міжвиборчий період.

Згодом буде відкрита і гаряча лінія для консультацій щодо питань виборчого процесу та повідомлень про виявлення порушень виборчого законодавства.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)