Офіційно виборча кампанія ще не стартувала, а друковані періодичні видання Хмельниччини активно публікують матеріали на виборчу тематику, передусім про потенційних кандидатів, які не маркуються як політична реклама.

Аналізуючи хмельницьку пресу за останні два тижні, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА побачили на їхніх шпальтах імена Юлії Тимошенко, Сергія Тарути, Інни Богословської, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Олега Ляшка, Святослава Вакарчука та Володимира Зеленського. Жодна із публікацій не маркована як політична реклама.

Для аналізу було обрано три популярних у Хмельницькому та області часописи – «Подільські вісті», «Проскурів» і «Актуально для подолян», які виходили друком 15 та 22 листопада цього року. У виданнях наявні як позитивні матеріали про політиків, так і критичні, однак жодна із публікацій не містить позначки «Реклама» чи «Політична реклама», хоча у частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

Олег Ляшко тричі фігурує у двох газетах. Так, у газеті «Подільські вісті» від 15 листопада наявне повідомлення про телевізійний проект «Час справедливості», який виходить на місцевих телеканалах «Ексклюзив» та «33 канал». На фото зображено Олега Ляшка та логотип партії, однак немає інформації, що це реклама.

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Lyashko1

Наступного тижня, 22 листопада, «Подільські вісті» у рубриці «Політикум» опублікували матеріал про візит політика до Теофіпольської енергетичної компанії. У статті під назвою «Олег Ляшко: Альтернатива дорогому імпортному газу є!» зазначено, що «…лідер Радикальної партії пообіцяв знизити податки, надавати дешеві кредити і подовжити «зелений» тариф не до 2030 року, як передбачено, а назавжди».

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Lyashko2

У тижневику Хмельницької міської ради «Проскурів» від 22 листопада в рубриці «Візити» надруковано матеріал «Олег Ляшко: «Моя вимога до уряду – підвищити зарплати й знизити тарифи», у якому йдеться про візит лідера Радикальної партії на ПрАТ «Теофіпольський цукровий завод». «В нашій команді достатньо досвідчених промисловців та інших професіоналів, які відстоюватимуть інтереси вітчизняних підприємств для зміцнення української економіки», – наводить видання цитату політика.

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Lyashko3

«Інна Богословська: «Народний обранець» має стати «заручником» своїх виборців» – така стаття невідомого автора з’явилася у тижневику «Актуально для подолян» 15 листопада в рубриці «Політикум інформує». У матеріалі політикиню неодноразово називають «кандидатом у президенти», а йдеться у публікації про «сенсаційний механізм, який дозволить виборцям реально впливати на владу». Публікацію не виокремлено як рекламу.

Аналогічний текст, щоправда, під іншою назвою спостерігачі ОПОРИ відшукали у інтернет-виданні «Голос Запорожья».

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Bohoslovska

Інтерв’ю з Сергієм Тарутою, ще одним «кандидатом в президенти», як зазначено в газеті, опубліковано у цьому ж номері «Актуально для подолян», так само під рубрикою «Політикум інформує». У матеріалі – про програму дій партії «Основа», лідером якої є політик. Зазначимо, що на сайті «Голос Запорожья» цей матеріал також є. А от позначок про рекламу немає – ані в газеті, ані в онлайн-виданні.

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Taruta

Стаття «Армія, яку ми збудували самотужки» опублікована 15 листопада у «Подільських вістях» і розповідає про реформування Збройних Сил України, яке «не тільки стало одним з найбільших здобутків нинішньої влади, а й фактично врятувало Україну як державу». Публікація розповідає про успіхи реформи, наводяться цитати глави держави Петра Порошенка. Така ж стаття є в чернівецькому онлайн-виданні«Версії». Публікація у газеті не позначена як реклама.

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Poroshenko

Публікували місцеві видання і про Юлію Тимошенко. На першій шпальті номера від 22 листопада «Подільські вісті» опублікували матеріал «Соціологія довела – Тимошенко об’єднує Україну», де наводяться результати соціологічного дослідження аналітичного центру «ІНПОЛІТ». Публікація розміщена в рубриці «Актуально!» і не має позначок про рекламний характер.

Аналогічні матеріали можна побачити в багатьох українських інтернет-виданнях, наприклад, тернопільському«Наш день».

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Tymoshenko1

Разом з тим, одразу дві критичні публікації розміщено на одній шпальті в рубриці «Політичний огляд» тижневика «Актуально для подолян» від 22 листопада: «Кремль ставить на Тимошенко?» (автора не вказано) та «Слуга народу? Ні. Маріонетка Коломойського». В останній йдеться не лише про Володимира Зеленського, але й про Святослава Вакарчука.

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Zelenskyi Vakarchuk1

Подібна публікація є у «Шепетівському віснику» від 22 листопада (виходить у райцентрі Шепетівці Хмельницької області).

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Zelenskyi Vakarchuk2

В жодній з газет матеріали не марковані як політична реклама.

Ще одна критична стаття у газеті «Актуально для подолян» у номері від 15 листопада, спрямована проти Анатолія Гриценка і називається «Сім питань, на які немає відповіді у Анатолія Гриценко». Жодного маркування матеріал не має.

25 11 2018 Khmelnytskyi dzhynsa Hrytsenko

«До початку виборчої кампанії такі матеріали не можна назвати порушенням виборчого законодавства,– говорить координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області. – Водночас більшість із них мають ознаки політичної джинси, або прихованої реклами: одночасно наявні в кількох виданнях, висвітлюють наміри політика, просувають певних політиків тощо».

Радниця з юридичних питань зазначає, що закон України “Про рекламу” вимагає маркування матеріалів рекламного характеру, незалежно від того розпочався виборчий процес чи ні.

Відповідно до частини 3 статті 9 Закону України “Про рекламу” інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та  який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами".

Громадянська мережа ОПОРА застерігає політиків і ЗМІ від використання прихованої реклами, оскільки це може створювати нерівні умови участі кандидатів у виборчому процесі, коли той розпочнеться.

З огляду на те, що місцеві видання почали публікувати результати соціологічних досліджень на тему виборів, нагадаємо, що під час виборчої кампанії підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.