У соціальній мережі Facebook Інтернет-ЗМІ поширюють чорний піар проти кандидата на пост Президента Андрія Садового.

У стрічках новин користувачів Facebook з’явилась реклама матеріалу ЗМІ  «Садовий і львівський криміналітет діють заодно?». Ідентичні публікації розповсюдили на своїх сайтах та у соціальній мережі київські й всеукраїнські медіа, зокрема такі як «InKyiv.net»,  «Реальна Україна», «Новости 24», «Polit.media», «Kyiv.Press». 2 останніх посилаються на ресурс «Народна правда». Низка видань також розповсюдили в мережі Facebook рекламу, що має ознаки таргетованої і поширюється не тільки на Київську, але й на Львівську область.

16.01.2019 news Lviv PrntScr reklama materialiv pro Sadovogo16.01.2019 news Lviv PrntScr reklama materialiv pro Sadovogo 216.01.2019 news Lviv PrntScr reklama materialiv pro Sadovogo 3

Зміст публікації, до якої активно привертали увагу ЗМІ, має ознаки «чорного піару» та стосується ймовірних зв’язків лідера партії «Об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового з бізнесменом Ігорем Кривецьким, котрого у матеріалі називають «кримінальним авторитетом» на прізвисько «Пупс».

У Львівському осередку «Об’єднання «Самопоміч» розповіли, що про розповсюдження подібних публікацій їм відомо.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА також намагались зв’язатись із редакціями медіа, які поширювали матеріал, проте їхні контакти на сайті або відсутні, або не є діючими.

Діджитал-маркетолог Богдан Дубильовський говорить, що потенційні і дійсні кандидати поруч із звичайною рекламою досить часто використовують таргетовану. Різні меседжі, як то зниження тарифів, достойні пенсії, освіта, транслюють для користувачів різних вікових та соціальних груп.

«Стосовно Андрія Садового, я думаю, що ця кампанія з дискредитації точно транслюється на західні регіони і Київ, де є його симпатики, —  каже Богдан Дубильовський. — Де у Садового найвищий рейтинг, там, я впевнений, крутиться реклама цієї статті. Адже таргетовану рекламу можна було «заточити» безпосередньо під портрет його виборця за географією, віком, статками та іншими ознаками».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк пояснює:

«Чинне виборче законодавство надає змогу кандидату на пост Президента звернутися до друкованого ЗМІ, теле- чи радіокомпанії з вимогою спростувати інформацію, яку він вважає недостовірною не пізніше як через 3 дні з такого оприлюднення (ч.5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»). Однак виборче законодавство, на жаль, не регулює випадку, коли поширення недостовірної інформації було здійснене в мережі Інтернет. Тому скористатися цією процедурою щодо Інтернет-ЗМІ для кандидата буде дуже проблематично»

У такому випадку, розповідає юристка, за загальними нормами Цивільного кодексу України кандидат може звернутися до суду із позовом про захист честі, гідності, ділової репутації до власника Інтернет-сайту (особу, на яку зареєстровано сайт) та до автора публікації (якщо такий зазначений).

«На відміну від виборчих справ, для яких встановлені скорочені строки судового розгляду, справи про захист честі, гідності ділової репутації в загальному порядку розглядаються дуже довго. Тому навряд чи до дня голосування кандидат отримає позитивне для себе судове рішення» — додає юридична радниця ОПОРИ.

Зауважимо, що адміністратори сторінки «Об’єднання «Самопоміч» також застосовують рекламу у соціальних мережах, щоб просувати публікації, у яких критикують певних політичних діячів.

16.01.2019 news Lviv PrntScr reklama Samopomochi

За коментарями звертайтесь:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)