У неділю, 2 грудня, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який є членом політичної партії ВО «Свобода», публічно звітувався за три роки роботи на посаді. Увагу спостерігачів ОПОРИ привернула поява на цьому заході потенційного кандидата на посаду Президента України, однопартійця мера, Руслана Кошулинського.

Екс-віце-спікер Верховної Ради Руслан Кошулинський не просто відвідав захід, а й виступив перед франківцями з критикою бюджетної політики уряду.

03.12.18 Frankivsk Koshulynskogo vyhvaliajyt posadovi osoby miskrady

03.12.18 Frankivsk Koshulynskogo vyhvaliajyt posadovi osoby miskrady1

«Сьогодні в бюджеті на 2019 рік величезна діра в оплаті праці медицини – це понад 14 мільярдів, і понад 11 мільярдів не вистачатиме на освітян. Це ляже на плечі місцевого самоврядування. Тобто команді міського голови Руслана Марцінківа доведеться зараз мислити, з якої кишені витягувати кошти із яких забирати проектів, щоб оплатити зарплату освітянам і медикам», – наголосив політик.

Представляючи Кошулинського присутнім, секретар міської ради Оксана Савчук відзначила особливу мужність політика.

«Мужність зараз є для мене тією рисою, яка і визначає державного мужа, котрий повинен дбати за Україну. За останні кілька років мужність для нас в Україні асоціюється з Майданом, з російською війною, з тим, що в нас дуже багато людей загинули за Україну. І саме мужність для мене асоціюється ще з одним чоловіком – це людина, котра не побоялася під час розстрілів на Майдані витягувати людей з-під куль, людина, яка не побоялася після подій 18-19 січня 2014 року зібрати Верховну Раду, бо всі попередні керівники просто втекли, набралася мужності прийняти важливі для країни на той момент рішення, які дозволили зберегти країну. Це людина, котра просто в душі є патріотом, ця людина – Руслан Кошулинський», – зауважила секретар міської ради.

«Якби це відбулось після офіційного старту виборчого процесу, то це суперечило б статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» та порушувало б принцип рівного виборчого права. Рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується в тому числі через рівне та неупередженим ставленням органів влади до кандидатів на пост Президента України. Наразі тут про порушення закону говорити не можна, оскільки виборчий процес де-юре ще не розпочався. Але, якщо це оцінювати з точки зору стандартів і принципів демократичності виборів, то можна говорити  про наявність ознак надання посадовими особами органів влади переваги потенційному кандидату на пост Президента. Посадовим особам варто утриматись від використання у виборчих цілях важелів впливу, наданих їм своїм становищем», – зазначає координатор спостереження за виборами в Івано-Франківській області.