10 червня у Запоріжжі в медичному коледжі відбувся тренінг для студентів та викладачів на тему енергоефективності та енергозбереження в домашніх умовах, організований Громадянською мережею ОПОРА.

Захід зібрав близько 30 учасників, які уважно слухали тренінг та активно цікавилися у доповідача – місцевого координатора житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Катерина Коротченко – додатковою інформацією. Зокрема, присутнім було цікаво дізнатися про використання енергоефективних ламп та LED-світильників та можливості економії завдяки їм.

Окрім того, Катерина Коротченко в ході тренінгу розповіла студентам про найефективніші способи економії газу, тепла, води та електроенергії в побуті. При цьому, доповідачка розповіла як про впровадження енергоефективних заходів у будівлях, так і про найпростіші методи платити менше за компослуги: вимикати усі електроприлади, які не використовуються в цей момент, змінити освітлення на енергоощадне, купувати лише енергоефективні прилади тощо.

Окремо Катерина Коротченко акцентувала на потребі правильної утилізації ртутних ламп та батарейок, що досить відчутно шкодять навколишньому середовищу. Майбутні медики, зокрема, дізналися, де саме в Запоріжжі приймають для утилізації енергозберігаючі лампи та батарейки. Разом із тим, доповідачка закликала студентів самостійно влаштувати пункт збору батарейок, а за необхідності – передавати їх представникам Громадянської мережі ОПОРА, які, в свою чергу, віддадуть їх на утилізацію.

Також Катерина Коротченко закликала присутніх повернутися до призабутої практики і… здавати макулатуру! «Зараз люди майже не здають макулатуру, адже за неї платять небагато. Проте окрім фінансового, існує ще один важливий аргумент: після переробки з макулатури можна зробити туалетний папір, шкільні зошити та багато інших корисних виробів з паперу. З макулатури можна зробити ті ж вироби, що й з дерев, тож здаючи її – ви зберігаєте живі дерева!», – зауважила представниця ОПОРИ.

Зазначимо, що тренінг для студентів та викладачів медколеджу пройшов за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».