14 травня Верховна Рада України прийняла в цілому Проект Закону про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку (№1565). За це рішення проголосували 256 народних депутатів, жоден з присутніх у сесійній залі народних обранців не голосував проти.

Ми високо оцінили таке рішення Верховної Ради України, оскільки прийняття законопроекту №1565 нарешті надасть власникам квартир у багатоквартирних будинках – їх співвласникам – можливість стати справжніми господарями своїх домівок, вирішуючи проблемні питання в роботі ОСББ та дозволяючи приймати рішення без ОСББ.

На сьогодні рішення щодо обслуговування багатоквартирного будинку приймають органи місцевого самоврядування через посередництво, здебільшого, неефективних ЖЕКів (винятки становлять будинки, де створено ОСББ та ЖБК), а  власники житла, які перш за все зацікавлені у його збереженні та модернізації, а також якісних комунальних послугах, залишаються осторонь. Проект закону р.н. 1565 формує платоспроможний попит в особі «клієнта» на житловому ринку. Він врегульовує питання ефективного управління співвласниками багатоквартирним будинком, а також чітко визначає усі права та обов’язки власників квартир щодо спільного майна.

Окрім того, проект закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» вирішує проблеми в роботі ОСББ – скасовує штучний поділ співвласників на повноправних членів і неповноправних «нечленів» ОСББ, усуває поняття «балансоутримувач» і передбачає, що будинок переходить в управління ОСББ з моменту створення об’єднання, не очікуючи «передачі».

Ми переконані – якщо законопроект №1565 не вступить у дію як закон, то і надалі 80% мешканців багатоквартирних будинків в Україні (де не створено ОСББ) не матимуть дієвих механізмів прийняття рішень щодо управління спільним майном будинку, а в ОСББ залишиться ряд невирішених проблем.

Прийняття даного закону в різних редакціях протягом кількох років домагалися громадські активісти з усієї України, оскільки він дозволить розпочати реформу житлово-комунальної сфери, а також сформує реального господаря в будинку, що здійснюватиме енергоощадні заходи, завдяки яким можна досягти 40-60% економії енергоресурсів у житловому фонді.

З огляду на це, Громадянська мережа ОПОРА закликає Президента України Петра Порошенка підписати законопроект №1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», що впроваджує ефективні механізми управління співвласниками багатоквартирним будинком.