9 червня Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), прийняла остаточне рішення про підвищення тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води з 1 липня цього року.

Експерти групи з реформування Енергетичного сектору Реанімаційного пакету реформ, до складу якої входить Громадянська мережа ОПОРА, заявляють наступне:

1. Вплив на зростання тарифів на виробництво теплової енегії мали встановлені напередодні нові тарифи на газ, електричну енергію та вугілля. Оскільки середньозважена складова палива у тарифі на виробництво теплової енергії становить 75 відсотків, то основна причина – це зростання ціни на природний газ для теплокомуненего. Крім цього – фактичне та прогнозне зростання рівня мінімальної заробітної плати (у порівнянні березень 2015-травень 2016 – на 19%, та прогноз росту до кінця 2016 року – додатково на 7% ) та ціни на електроенергію (прогноз до кінця року – на 34%). Ціни на енергоносії можуть бути переглянуті лише після повної лібералізації ринків.

2. Близько 60 відсотків тепла втрачається у будівлях. Саме тому необхідно  протягом року завершити встановлення 100% комерційного обліку, а також посили програми підтримки енергоефективності у житлових будівлях.

3. Існуюча система клірингових розрахунків за пільги та субсидії, неврегульованість питання існування різниців в тарифах та відсутність довгострокових інвестиційних програм, та ряд інших проблем вкрай негативно впливають на фінансовий стан підприємств теплоенергетики. Тому необхідно провести реформування сектору теплопостачання з подальшою ліберелізацією ринку.

У зв’язку з високим рівнем суспільного значення вищезазначеного рішення та всім вищевказаним, експерти РПР звертаються до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою терміново реалізувати наступні кроки:

  • найближчим часом прийняти в цілому законопроект 2966д «Про національну комісію, що здійснює державне регулювання ринку та комунальних послуг» з урахуванням пропозицій профільного Комітету;
  • прийняти законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг»;
  • привести діюче законодавство у відповідність до Директиви Європейського Парламенту та Ради 2012/27/ЄС від 25 жовтня 2012 р. про енергоефективність, чітко визначивши національні цілі з енергоефективності та відповідальний ЦОВВ;
  • розробити та прийняти необхідні нормативно правові акти для створення конкурентного ринку газу;
  • провести необхідні розрахунки та перейти до нової моделі утворення ціни на вугілля, яка відповідає українським умовам;
  • розробити концепцію та законопроекту нової моделі стимулюючого тарифоутворення, на заміну неефективній моделі «витрати +»;
  • провести заходи, спрямовані на монетизацію субсидій та стимулювання споживачів до більш ефективного енергоспоживання.

За коментарями звертайтесь:
координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тетяна Бойко
тел.: +38 063 617 97 60