Piaryty_po-chornomuТе, що вибори в Одеській області проходять брудно, вже мало в кого викликає сумніви. Кандидати порушують правила проведення агітації, використовують адміністративний ресурс, без докорів совісті намагаються підкупити виборців. Відзначилась наша область і кількістю «чорного PR», злитого кандидатами один на одного

За підсумками вересня, на карті області вже чітко позначилися гарячі точки. Широкомасштабна інформаційна війна розгорнулася в Київському районі Одеси (133 округ). Кандидати Вадим Чорний, Ігор Марков та Олексій Гончаренко продовжують поливати один-одного брудом за допомогою своїх медіаресурсів. Відверто кажучи, до кінця вересня за ходом розвитку цих подій спостерігати стало просто гидко — перебір. Весь цей цирк вже однозначно не піде на користь нікому з вищевказаних кандидатів.

А ось в інших округах кандидати не мають в своєму розпорядженні зброї масового ураження свідомості громадян у вигляді популярних інформаційних ресурсів. Тому тут нечесну політичну боротьбу ведуть по-старинці, поширюючи всілякі листівки, що порочать потенційних нардепів.

Наприклад, у Любашівці (138 округ) жителям селища прямо з наметів Партії Регіонів роздавали листівки, в яких партії УДАР і «Свобода» звинувачувалися в нацизмі. За даним фактом представник УДАРу подав заяву в прокуратуру. Ось тільки інцидент стався ще на початку вересня, а інформації про те, як же правоохоронні органи відреагували на це порушення, поки не чутно, не видно, хоча ударівці обіцяли розповісти про подальший розвиток подій.

Vony_gotovi_nas_vishaty

В Роздільній (139 округ) «під обстріл» потрапив регіонал Олександр Пресман. Цілий квартал вулиці Леніна і Червоноармійської заклеїли листівками, що розповідаючими про те, що «Пресман - бандит». Цікаво, що на цей випадок міліція відреагували ледь не миттєво. Вже вранці квартал оцепив наряд міліції, який нікого не пропускав і навіть сфотографувати не дозволяв. Доблесним міліціонерам в терміновому порядку знищувати всі листівки допомагали комунальники міста. От якби ж на всі правопорушення в ході нинішньої виборчої кампанії була така реакція ...

Presman_-_bandyt

Трохи попіарили «по-чорному» кандидата Партії Регіонів в 141 окрузі Віталія Барвіненко. Тут, нібито, від імені мешканців смт. Затока поширювали листівки, які попереджали, що за «цього бандита від влади» голосувати не варто.

У 142 окрузі, 7 вересня незадоволені офіційним кандидатом від партії влади Ігорем Плохим, вклали в газету «Броненосець» листівки громадської ініціативи «Болград без Плохого».

Весело було у вересні і в Ізмаїлі. Тут, як і в Київському районі Одеси, кандидати не гребують покидати один в одного брудом. Наприклад, нещодавно на сміттєвих урнах з'явилися наклейки, які закликають «Не дати йому пройти знову» (Він - це регіонал Юрій Крук).

Vin_povertajetsja

А ось на день міста в Рені, чорнуху на свого опонента роздавав особисто сам кандидат В'ячеслав Страшілін (член ПР, але самовисуванець). У листівках екс-бютівець Юрій Крук звинувачувався у зраді інтересів Придунав'я, що завдало шкоди жителям регіону.

В цьому ж окрузі не пощастило ще одному кандидату - Володимиру Боделану. Жителям Ізмаїла «пощастило» спостерігати листівки з красномовним заголовком «Боделан рветься до влади» і переліком провокаційних питань до претендента на парламентський мандат.

Bodelan_rvetsja_do_vlady

Цікава історія трапилася і в одному з сіл Болградського району. Тут 25 вересня вдалося виявити склад матеріалів, що містять провокаційну інформацію, покликану завдати шкоди репутації відразу кількох кандидатів 143 округу: Володимира Боделана, Олександра Дубового та Олега Бабича. Далі хочеться витримати «задорновскую паузу» і сказати: «Зачекайте, зачекайте, зараз ви будете сміятись». Отже, барабанний дріб, як ви думаєте, де ж знаходився імпровізований склад «чорних» листівок? В одному з контрольних пунктів «Народного бюджету» (програма Партії Регіонів в Одеській області)...

 


Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.


У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.