17 травня 2016 року у Верховній Раді України було зареєстровано Законопроект про внесення змін до статті 13 Закону України №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (реєстраційний № 4680).

Зазначеним законопроектом передбачається, зокрема, продовження утримання багатоквартирних будинків житлово-будівельними (житловими) кооперативами (далі – ЖБК). На співвласників багатоквартирних будинків фактично пропонується покласти обов’язок «відшкодовувати» ЖБК витрати на утримання будинку. Це робиться на абсолютно незрозумілих підставах та без будь-якої можливості вплинути на рішення, що приймаються таким ЖБК. Громадянська мережа ОПОРА вважає вищеозначений підхід невиправданим і таким, що призведе до порушень прав співвласників багатоквартирних будинків.

Насамперед, звертаємо Вашу увагу на те, що Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» узагалі не містить жодних норм щодо житлово-будівельних кооперативів. По цій причині вносити зміни до Закону саме зараз, і визначати в ньому в той чи інший спосіб статус і права ЖБК, немає підстав.

Особливу увагу хочемо звернути на той факт, що, згідно з чинним законодавством України, ЖБК втратили правові підстави управляти багатоквартирними будинками та здійснювати їх утримання. Підставою для втрати таких повноважень ЖБК став не Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», до якого пропонують внести зміни, а законодавчі акти, прийняті значно раніше: зокрема – Закон «Про власність» (1991), Цивільний кодекс України (2003).

Згідно з чинним законодавством, ЖБК з моменту викупу першої квартири більше не є та не може бути одноособовим власником будинку в цілому – натомість він лишається лише власником невикуплених квартир. З моменту ж 100% викупу квартир, у ЖБК не залишається в будинку жодної власності. Тобто ЖБК є лише одним зі співвласників (у разі, якщо викуплено не всі квартири), або взагалі не є співвласником багатоквартирного будинку (якщо викуплено всі квартири і нежитлові приміщення). Тому ЖБК не має підстав управляти багатоквартирним будинком як своєю власністю.

А в тому разі, якщо співвласники бажають доручити управління своїм багатоквартирним будинком житлово-будівельному (чи будь-якому іншому) кооперативу, останній може це робити на загальних засадах, як будь-який інший управитель. При цьому статутні документи такого кооперативу повинні передбачати здійснення підприємницької діяльності.

На жаль, є чимало свідчень того, що нині житлово-будівельні кооперативи вже стали зручним і поширеним прикриттям для реалізації корупційних схем забудовників в містах України, як про це неодноразово писали, зокрема, електронні видання «Наші гроші» і «Антикорупційний портал».

За наведених обставин вважаємо, що від ЖБК слід вимагати привести свою діяльність у відповідність до діючих вимог законодавства України. Натомість ми бачимо ситуацію, за якої штучно винаходяться законодавчі «підстави» для того, щоб окремі голови правлінь ЖБК змогли, скориставшись ними, фактично управляти чужим майном – багатоквартирним будинком.

Виходячи з вищевикладеного, Громадянська мережа ОПОРА закликає виключити з проекту Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (реєстраційний № 4680) абзац п’ятий розділу І, яким передбачено продовження утримання багатоквартирних будинків житлово-будівельними (житловими) кооперативами.

 

За коментарями звертайтесь:
координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тетяна Бойко
тел.: +38 063 617 97 60