20 квітня 2016 року Уряд затвердив процедуру списання з балансу міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, державними підприємствами та органами місцевого самоврядування багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності. Проте досі, станом на 4 травня, текст Постанови «Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків» не оприлюднено.

На офіційному сайті Верховної Ради, де розміщено текст постанови, зазначається, дослівно: «Документ 301-2016-п, не набрав чинності, поточна редакція — Прийняття від 20.04.2016» (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/301-2016-%D0%BF).

Громадянська мережа ОПОРА вимагає якнайшвидшого оприлюднення постанови у встановленому законодавством порядку.

«Багатоквартирні будинки є спільною власністю власників житлових і нежитлових приміщень у ньому. Вони якомога швидше повинні бути списані з балансів місцевих рад чи інших балансоутримувачів. Фактично, це повинно було відбутися ще під час приватизації 1991-1992 років. Проте навіть зараз Уряд всіляко затягує процес: спершу понад 9 місяців документ не виносився на засідання Уряду, потім прем’єр Яценюк перед відставкою не встиг підписати постанову, зараз її не публікують в офіційному виданні. Відсутність порядку списання для «балансоутримувачів» є формальним приводом для продовження незаконного використання спільного майна співвласників: здачі в оренду чи продажу підвалів, горищ, колясочних, а також заселення у неприватизовані та службові квартири своїх родичів і знайомих», – наголошує координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

Нагадаємо, порядком списання багатоквартирних будинків з балансу Міністерств, ЦОВВів, держпідприємств та органів місцевого самоврядування зокрема передбачено, що:

  • списання з балансу багатоквартирних будинків здійснюється балансоутримувачем на підставі прийнятого ним розпорядчого документу;
  • для списання багатоквартирних будинків з балансу утворюється комісія;
  • комісія з метою фіксації технічного стану будинку перед списанням проводить огляд будинку;
  • за результатами роботи комісії складається акт про списання багатоквартирного будинку за формою згідно з додатком до постанови, який підписується усіма членами комісії та затверджується балансоутримувачем.

Громадянська мережа ОПОРА закликає відповідальних осіб посприяти, аби Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків» набула чинності у найкоротші терміни.

За коментарями звертайтесь:
координатор житлово-комунальних та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тетяна Бойко
тел:
+38 063 617-97-60