Cпостерігачами Громадянської Мережі ОПОРА поруч з більш ніж 60% виборчих дільниць  міста Дніпропетровськ зафіксована активна діяльність невідомої раніше громадської ініціативи "Голосуй!". Молоді люди у біло-червоних футболках та жилетках із назвою організації на виході із дільниці забирають у виборців розіслані напередодні цією організацією запрошення прийти на вибори.

Molodi luy

Самі запрошення, в яких зазначені персональні дані виборців, були адресно надіслані виборцям напередодні разом із листівками.

zaproshennia elections

Lystivka 15 11

zaproshennia

 

Дизайн запрошень і листівок виконані в стилістиці ініціативи. На зворотній стороні запрошення і листівки слова "разруха" і "бедность" виконані в кольорах однієї із політичних партій, а "свободный город" в кольорах іншої.

ОПОРА взяла коментар у волентера цієї ініціативи Ярослава, який зазначив, що дії ініціативи не містять жодного агітаційного характеру. Суть діяльності "Голосуй!" полягає у винагороді виборців, які прийшли і проголосували на дільниці. Як винагороду виборець може вибрати участь в одному з чисельних заходів, які зараз відбуваються в місті.

Список заходів можна переглянути на сайті http://viborfest.dp.ua/. Як приклад, один із заходів "Dnepr Food Fest", де за селфі на фоні дільничної виборчої комісії виборець отримає глінтвейн.

flaer Dnepr Food Fest

Альтернативою селфі для виборця є передача напередодні відісланого іменного запрошення волонтеру організації поряд із дільницею. Фестиваль відбувається на площі Героїв Майдану м. Дніпропетровськ, де сцена оформлена в стилістиці одного з кандидатів, а на рецепції працівники при видачі флаєрів спонукають голосувати виборців за одного з кандидатів.

food court

reception

sceen

Оскільки розіслані поштою запрошення містили персональні дані виборця, номер виборчої дільниці, Громадянська мережа ОПОРА вбачає в даних фактах порушення ч. 4 статті 188-39 КУпАП України: недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав суб’єкта персональних даних, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від трьохсот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також активісти підозрюють, що діяльності даної ініціативи може бути формою прихованої агітації чи непрямого підкупу виборців.

За коментарями звертайтеся:
прес-служба Громадянської мережі ОПОРА в м. Дніпропетровськ
+380675289936
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.