Біля дільниць Заводського району, зокрема на ДВК 230844, що в будинку культури ВАТ «Вогнетрив», стоять особи зі списками та контролюють процес голосування працівниками цього підприємства.

Самі ж «контролери» мають пізнавальний знак – червону кепку, і представляються працівниками цього ж заводу, які відзначають поіменно в списках тих, хто вже проголосував. Виборці звітують в два способи – або телефонують, або ставлять підпис навпроти свого імені-прізвища з паспортними даними.

kepka

Також однією з форм контролю є те, що на дільниці присутні представники одного з кандидатів. Зокрема, на ДВК 230844 прийшло більше двох осіб, які намагалися одночасно зареєструватись спостерігачами від кандидата на посаду місткого голови Володимира Буряка.4

Нагадуємо, згідно п. 4, ч. 9 ст.27 ЗУ «Про місцеві вибори» на засіданні виборчі комісії має право бути присутньою не більше однієї особи від кандидата.

Активісти знайшли вихід та одразу зареєструвались журналістами від місцевої газети «Індустріальне Запоріжжя. Панорама».

Окрім того, зафіксовано випадки порушення принципу реєстрації спостерігачів та ЗМІ. Згідно фото журналу реєстрації,  всіх спостерігачів та ЗМІ зареєстрували завтрашнім числом, тобто 16 листопада. 

reestracia

Нагадаємо, що згідно Закону Україну «Про місцеві вибори»,  ч.3 ст. 49: «виборчі комісії, засоби масової інформації та інформаційні агентства, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян та інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 54 цього Закону, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації.

Також до Громадянської мережі ОПОРА звернулася жінка, яка зафіксувала людей, що незнайомці проводили опитування мешканців закликали сходити і проголосувати, пропонуючи за це безкоштовну піврічну підписку на газету «Індустріальне Запоріжжя. Панорама». При цьому вони ставили відмітку у списках виборців,  тих людей, які голосували або погодились проголосувати.

Спостерігачі ОПОРИ  поспілкувались з «інтерв’юерами» і довідались про їх керівника, який мав все пояснити.  Пізніше до них підійшов зазначений керівник Максим наказав жінкам іти, і коли довідався, що спілкується з ОПОРОЮ,  почав все спростовувати, мовляв, він просто гуляє повз і вирішив підійти.

За коментарями звертайтеся:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм
у Запорізькій області
380667404236
Катерина Коротченко,
Прес-секретар
380505006577

[email protected]

Моніторинг парламенту | Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.