20 липня активісти Громадянської мережі ОПОРА подали депутатам міської ради лист на підтримку проекту рішення «Про внесення змін до Програми облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку і регулювання води та теплової енергії в місті Рівному на 2014-2017 роки». Відповідне рішення дозволить відшкодувати вартість встановлення як приладів обліку з автоматичним регулюванням, так і приладів обліку з механічним регулюванням.

21-07-15-01

Простіше кажучи, зараз існує програма співфінансування встановлення автоматичного лічильника: 50 % – кошти муніципалітету, 50 % – кошти громади. Вартість такого автоматичного лічильника складає 120 тис. грн, тобто місто бере половину витрат на себе, а решту 60 тис. грн сплачують мешканці багатоквартирного будинку.

Однак не кожен мешканець спроможний оплатити встановлення такого приладу обліку. Для прикладу, якщо будинок налічує 200 квартир, то кожна квартира має сплатити по 300 грн. Проте якщо у будинку 60 квартир, то сума збільшиться до 1 тис. грн. Та й це не межа: у місті є й двоповерхівки, де всього по 8 квартир. У такому випадку сума добігає до 7,5 тис. грн з кожної квартири. Будемо відверті, не всі мешканці здатні зібрати таку суму коштів.

Ціна встановлення механічного приладу обліку становить близько 50 тис. грн. Проте такий вид лічильників не підпадає під співфінансування за вищезазначеною програмою.

Тому Громадянська мережа ОПОРА виступає за включення до програми й лічильників із механічним регулюванням, оскільки не всі мешканці мають фінансові ресурси для встановлення автоматичного приладу обліку.

«Ми закликаємо долучитися до цієї проблеми усіх громадян, активістів та громадських організацій. Не будьте й Ви байдужими, адже мова йде про Ваше тепло та Ваші гроші. Встановивши прилад обліку з механічним регулюванням, Ви зможете заощадити до 30-40 % коштів, спрямованих на теплопостачання. Чергова сесія відбудеться у четвер, 23 липня, тому поспішіть висловити свою думку. Мешканці потребують Вашої підтримки», – наголосила місцевий координатор Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел: +38 093 726 36 77