Центральна виборча комісія опрацювала 100% електронних протоколів за результатами голосування у багатомандатному виборчому окрузі. Результати виборів в Україні говорять про те, що в український парламент проходять п'ять політичних сил

Вінниччина до дня виборів

Вінницька область протягом передвиборчої кампанії не відрізнялася чимось особливим. Тут, як і у решті областей України, були порушення Закону «Про вибори народних депутатів України». Досить поширеним на Вінниччині було застосування адміністративного ресурсу. Високопосадовці разом із кандидатами відкривали дитячі садочки, вручали шкільні автобуси та швидкі допомоги, куплені у рамках державних програм, агітували за певного кандидата на святкових заходах. Деякі кандидати Вінниччини використовували для піару державні програми, деяких «піарили» навіть письменники.

Серед порушень не останнє місце займав непрямий підкуп виборців. Кандидати всіляко намагались достукатися до виборців: встановлювали дитячі майданчики, дарували школам та дитсадкам оргтехніку, дарували подарунки на весіллях, ставали спонсорами спортивних змагань чи Днів міст і сіл…

Досить багато у передвиборчий період на Вінниччині було чорного піару – найбільше фактів зафіксовано у виборчих округах №11, №13, №14, №17.

Факти перешкоджання політичній діяльності найбільше проявлялись у пошкодженні агітаційних матеріалів кандидатів.

День виборів

У день виборів у Вінницькій області працювало 317 короткотермінових спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, які фіксували порушення, що не були масовими – випадки порушення таємниці голосування у кабінках, факти фотографування виборчих бюлетенів і випадки видачі бюлетенів громадянам, які пред'явили копії паспортів.

Крім того, у Липовецькому районі по виборчому округу №18 члени дільничної виборчої комісії №050598 влаштували собі застілля під час виборчого процесу. У Вінниці з дільничної виборчої дільниці №051515 ВО №11 виборець виніс один бюлетень.

Спостерігачами ОПОРА було відзначено неналежний рівень підготовки членів ДВК.

Після виборів

Вибори на Вінниччині відбулися. Найбільш проблемними при підрахунку голосів виявилися два виборчих округи – №11 та №14.

У шести із восьми мажоритарних округів Вінницької області на виборах до Верховної Ради лідирують самовисуванці – Олександр Домбровський (ВО №11), Петро Порошенко (ВО №12), Віктор Жеребнюк (ВО №14), Оксана Калетник (ВО №16), Григорій Заболотний (ВО №17), Григорій Калетник (ВО №18). У виборчому окрузі №13 переміг висуванець від ВО «Батьківщина» Микола Катеринчук, а у виборчому окрузі №15 – висуванець від Партії регіонів Микола Джига.

До числа депутатів на Вінниччині приєднались самовисуванець Петро Порошко, який балотувався по виборчому округу №12, та висуванець від Партії регіонів Микола Джига, який балотувався по виборчому округу №15.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.