28 січня 2020 р. Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт № №3196-д щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України. У прикінцевих положеннях документа передбачено наділення СБУ повноваженнями вносити до ЦВК подання про здійснення політичною партією, її місцевою організацією сепаратистської, терористичної, диверсійної або іншої діяльності проти основ національної безпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. У разі надходження такого подання, організації партій втрачають право висувати кандидатів на місцевих виборах. 

У межах пленарного засідання 28 січня заступниця голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла повідомила про домовленість депутатів виключити з проєкту недемократичну новацію перед його другим читанням. ОПОРА сподівається на дотримання публічного зобов’язання і виключення з остаточної версії проєкту неприйнятного положення. 

ОПОРА вже звертала увагу парламенту на неприпустимість такої законодавчої новації, оскільки вона суттєво погіршує умови діяльності партій в Україні, порушує виборчі права громадян і потенційно загрожує політичними зловживаннями з боку СБУ. Крім цього, обмеження виборчих прав громадян та діяльності політичних партій на основі недоведених у суді звинувачень прямо суперечить Конституції України, демократичним стандартам виборів та регулюванню діяльності партій. 

ОПОРА закликає народних депутатів України у межах підготовки законопроєкту до другого читання внести пропозиції і виключити положення про наділення СБУ недемократичними і невластивими їй повноваженнями. Важливо попередити погіршення національних стандартів процесу висування кандидатів на виборах та діяльності політичних партій. Крім цього, збереження антидемократичної норми негативно вплине і на суспільний імідж самої реформи СБУ. 

Звертаємо увагу народних депутатів на ключові загрози ініціативи щодо повноважень СБУ у сфері виборів:

  • Виникають умови для політично вмотиваних обмежень діяльності партій та виборчих прав громадян без достатніх доказів їхньої протиправної діяльності і рішення суду.
  • Відсутнє розмежування відповідальності партії та індивідуальної поведінки її членів, що призведе до грубого порушення міжнародних стандартів регулювання політичних партій (зокрема, Керівних принципів заборони та розпуску політичних партій Венеціанської комісії). Політична партія не повинна нести відповідальність за індивідуальні дії її членів, які не були нею санкціоновані. 
  • Створюється можливість штучного обмеження конкурентності виборчого процесу через бездоказове подання СБУ до ЦВК.

Із детальним аналізом ініціативи, який  перед першим читанням був оприлюднений ОПОРОЮ, можна ознайомитися за посиланням: https://www.oporaua.org/statement/parliament/22627-zaiava-opori-shchodo-zakonodavchoyi-initsiativi-iz-nadilennia-sbu-povnovazhenniami-u-sferi-reiestratsiyi-kandidativ-na-viborakh