Нещодавно у Сумській міській раді відбулося обговорення проведення у місті Днів сталої енергії та перспектив розробки та впровадження Плану дій із сталого енергетичного розвитку міста Суми (ПДСЕР). У заході взяли участь представники міської ради, комунальних підприємств, громадських організації та провідних навчальних закладів міста.

За словами заступника міського голови з питань діяльності виконавчої органів Сумської міської ради Степана Пака, енергетична реформа вплине на життя кожного мешканця міста. І розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку Сум, що передбачає впровадження ефективного споживання енергетичних ресурсів практично у всіх галузях, є першочерговим завданням міської влади.

«На сьогодні у нашому місті ми розпочали роботу по впровадженню технологій з енергозбереження у навчальних закладах Сум. Також не забуваємо про такі енергоємні та енерговитратні установи, як заклади охорони здоров’я та культури. І хотіли б в цьому сегменті досягти успіху, бо левова частка бюджету міста припадає якраз на оці три галузі», - прокоментував чиновник ситуацію в місті напередодні прийняття ПДСЕР.

Також Степан Пак наголосив: «Європейською угодою мерів передбачено, що у всіх містах-підписантах, містах-партнерах мають проходити щорічні Дні сталої енергії. Суми належать також до цього почесного списку, тож і в нашому місті планується проведення заходів, що продемонструють громадськості важливість енергетичної реформи», – сказав заступник міського голови, і підкреслив, що тільки співпраця влади, громадських організацій та підприємств дасть можливість досягти успіху в цьому починанні.

У обговоренні проведення Днів сталої енергії взяла участь місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА. Вона презентувала присутнім інформаційні матеріали, розроблені в рамках просвітницької кампанії Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». та більш детально зупинилася на принципах організації та проведенні Днів сталої енергії.

За словами представниці ОПОРИ, Дні сталої енергії рекомендовано проводити під час значущих міських подій, щоб залучити якомога більше мешканців міста: і дорослих, і дітей.

«Дні сталої енергії проводяться з метою підвищення поінформованості міської громади щодо способів ефективнішого використання енергії. Метою заходу є донесення до якнайширшої аудиторії мешканців міста інформації про небезпеки сучасного стану споживання енергії людством, а також про важливість зусиль кожної окремої людини для подолання енергетичної та екологічної загроз. Рекомендується Дні сталої енергії поєднувати із загальноміськими святами, наприклад, Днем Міста», - зазначила координатор.

Досвід таких українських міст як Самбір, Долина, Львів та інших доводить, що заходи до Днів сталої енергії можуть бути різноманітними та креативними. Головне, щоб увага містян приверталася до проблеми збереження енергії та підвищення енергоефективності.

«Наприклад, у Чернігові до Днів сталої енергії планується провести велопробіг, уроки енергозбереження для школярів, виставку енергоефективного обладнання місцевих виробників, та приладів, які працюють від альтернативних джерел енергії, і ще багато цікавих заходів», – зазначила координатор.

Керівник відділу екології та енергозбереження Сумської міської ради Світлана Мартиненко запропонувала присутнім найближчим часом визначитися із датою проведення Днів сталої енергії у Сумах та надати пропозиції заходів.

«За результатами нашої наради буде складено розпорядження міського голови. Всі запропоновані заходи будуть узагальнені, зведені в єдиний плані і буде затверджено міський план проведення Днів сталої енергії у місті Суми», – запевнила Світлана Мартиненко.

Визначитися із датою проведення перших Днів сталої енергії у Сумах планується уже найближчим часом.