Громадянська мережа ОПОРА продовжувала проводити оцінку якості процесу голосування на основі даних, зібраних на репрезентативній для всієї України кількості виборчих дільниць. Методологія моніторингу виборчого процесу ОПОРИ дозволяє порівнювати кількісні показники типових порушень законодавства.

Перебіг повторного голосування виборців у останні чотири години перед закриттям виборчих дільниць (16:00 – 20:00) супроводжувався зменшенням масштабу порушень та проблемних інцидентів, які проявлялися протягом дня голосування.

Порушення процедури видачі бюлетенів були найбільш частими інцидентами в останні години голосування 21 квітня (фіксувалися спостерігачами на 1,4% дільниць). Однак протягом дня голосування зберігалася тенденція до зменшення кількості таких випадків. Так само статистика цих порушень була відчутно меншою, ніж в аналогічний часовий період першого туру голосування – 3,9%.     

Розголошення результатів волевиявлення шляхом демонстрування бюлетеня було зафіксовано на 1,6% виборчих дільниць. Статистика аналогічних порушень, зафіксованих в першому турі голосування, була вдвічі більшою і складала 3,4%. На позачергових президентських виборах кількість випадків умисного розголошення таємниці голосування була теж вищою (на 2,3% дільниць). Також спостерігачі ОПОРИ повідомили про спроби фотографування бюлетенів на 1% виборчих дільниць. Цей тип порушення на завершальному етапі голосування залишався на низькому рівні.

Випадки вкидання бюлетенів у день повторного голосування (станом на 16:00 – 20:00), так само як і 31 березня, були винятковими і не вплинули на результати волевиявлення.

На момент закриття виборчих дільниць (20:00) виборці мали вільну можливість проголосувати. Лише на 0,9% дільниць були виявлені черги виборців, які мали намір проголосувати на етапі завершення голосування.