Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА продовжують відслідковувати перебіг голосування та роботу дільничних виборчих комісій на перших місцевих виборах в об’єднаних територіальних громадах. 

Протягом 12:00 – 16:00 29 жовтня 2017 року на 8,2% виборчих дільниць були виявлені спроби видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення паспорта громадянина України. Про це свідчать дані ОПОРИ, зібрані зі статистично репрезентативної кількості виборчих дільниць. Як вже неодноразово зазначала ОПОРА, єдиною законною підставою для голосування на виборах є пред’явлення паспорта або тимчасового посвідчення громадянина України. Випадки видачі або отримання виборчих бюлетенів без належних підстав є кримінальним злочином і створюють умови для незаконного голосування одних осіб за інших. До порівняння, протягом 08:00 – 12:00 спроби видачі бюлетенів без пред’явлення виборцями  паспортів були зафіксовані на 7,3% виборчих дільниць.

У звітний період (12:00 – 16:00) спостерігачі ОПОРИ виявили випадки порушення таємниці голосування  на 0,8% виборчих дільниць.

Graph 6 UKR

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА з початку дня голосування зафіксували низку фактів неналежного виготовлення виборчих бюлетенів, включаючи відсутність у їхніх текстах кандидатів, помилки у написанні персональних даних кандидатів, некоректне вказування назви виборів. Ці випадки включають відсутність кандидата у тексті бюлетеня в одному з одномандатних виборчих округів Станіславської ОТГ Херсонської області, Лука-Мелешківської ОТГ Вінницької області, Малодівицькій ОТГ Чернігівської області. Неточності у написанні прізвища кандидата у бюлетені зафіксовані у Баранинській ОТГ Закарпатської області та Званівській ОТГ Донецької області, неправильно вказане ім’я кандидата у виборчому бюлетені виявлено у Малоданилівській ОТГ Харківської області.

У Великомостицькій ОТГ Львівської області ДВК отримали виборчі бюлетені для голосування за міського голову без зазначення у відповідному місці виду виборів та дати їх проведення.  В Овруцькій та Радомишлівській ОТГ Житомирської області виявлено невідповідність встановленій формі 6 бюлетенів (бюлетені без тексту або без нанесених ступенів захисту). Натомість у Андріївській громаді Донецької області для трьох виборчих округів було виготовлено бюлетені у меншій кількості, ніж передбачено законодавством.  Усього спостерігачами було виявлено 10 інцидентів у різних громадах, які були пов’язані із неналежним виготовленням виборчих бюлетенів. З точки зору негативних наслідків для встановлення результатів голосування, найбільш серйозними є проблеми із відсутністю кандидатів у текстах виборчих бюлетенів, що на момент оприлюднення звіту було виявлено у трьох територіальних громадах.

Через несприятливі погодні умови було відсутнє електропостачання на окремих виборчих дільницях 9 населених пунктів Львівської, Рівненської та Закарпатської областей.