Напередодні місцевих виборів, запланованих на жовтень 2020 року ОПОРА відстежила роботу регіональних партійних осередків та їх представництв у адміністративному центрі Луганщини. Предметом моніторингу стало вивчення особливостей їх роботи з населенням, форми та методи спілкування з громадськістю у період карантинних обмежень, динаміка роботи з новітніми медіа тощо. Також було проаналізовано дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій з фактичним станом справ.

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

У всіх партій дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. 

Незважаючи на карантинні обмеження, активна робота з прийому громадян з дотриманням санітарних вимог фіксується у партійних приймальнях Луганської обласної організації політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Луганської обласної регіональної організації політичної партії «Слуга народу», Луганської обласної організації «Партії Шарія», Луганської обласної організації політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка. 

Найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями в регіональних осередках політичних партій на Луганщині є Facebook. Ситуативно – Instagram та Youtube, тоді як Telegram є основою партійної агітації та внутрішньопартійної комунікації для однієї партійної структури – «Партії Шарія».

У соціальних мережах найбільш активно працюють партії «Батьківщина», «Європейська Солідарність» та «Опозиційна платформа – За життя». Найбільше постів продукує «Батьківщина», а найбільшу мережеву аудиторію має партія «Слуга народу».

Робота партійних офісів/приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

На даний час на території Луганської області статутна робота ведеться багатьма партійними осередками як міського, так і обласного значення. Зокрема, серед регіональних територіальних організацій можна відзначити Луганську обласну організацію політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Луганську територіальну організацію політичної партії «Європейська Солідарність», Луганську регіональну організацію політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», Луганську обласну організацію «Партії Шарія», Луганську обласну організацію політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка, Луганську обласну організацію Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Луганську обласну регіональну організацію політичної партії «Слуга народу». Найбільша активність серед міських організацій фіксується з боку Сєвєродонецької міської організації Радикальної партії Олега Ляшка, Сєвєродонецької міської організації політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Сєвєродонецької міської організації політичної партії «Європейська Солідарність». 

За результатами моніторингу відповідності даних держреєстру щодо голів партійних осередків, виявлено, що всі дані співпадають з реальною ситуацією та є дійсними. Щодо відповідності даних держреєстру адресі партійних осередків, то слід зазначити, що Луганська обласна організація «Всеукраїнського об’єднання «Свобода», яка зареєстрована за адресою: м. Сватове, пл. 50-річчя Перемоги, буд. 28а, у реальності не має там діючого офісу. При цьому Луганська обласна організація політичної партії «Честь і сила» досі зареєстрована на тимчасово окупованій території України, за адресою: м. Луганск, вул. Фрунзе, буд. 6, кв.56.

Усі інші партійні осередки обласного та міського значень мають повну відповідність тим даним, які вказані у державному реєстрі. 

Активна робота з прийому громадян у партійних приймальнях фіксується з боку Луганської обласної організації політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та її Сєвєродонецької міської організації, які мають приймальні для особистого прийому громадян у Рубіжному та Сєвєродонецьку відповідно. Водночас партійні функціонери забезпечують роботу загальнообласної гарячої лінії, на яку людина може звернутися у разі потреби та буде переадресована саме на той осередок, який зможе вирішити її питання найбільш ефективно в територіальному плані. Поряд із цим, в умовах карантину приймальнями здійснюється онлайн-прийом громадян та продовжує працювати телефонне консультування. 

Натомість Луганська обласна регіональна організація політичної партії «Слуга народу» навіть в умовах карантину продовжує особистий прийом громадян з дотриманням заходів санітарно-епідеміологічної безпеки. Поряд із цим працює телефонна підтримка громадян, які мають питання та проблеми. Відповідальною особою партії, яка особисто регулярно веде телефонне консультування громадян, є голова обласного осередку партійної структури, народний депутат України Максим Ткаченко. 

Водночас активний прийом громадян здійснюють активісти Луганської обласної організації «Партії Шарія», яка, однак, не має офіційної реєстрації в органах юстиції. У зв’язку з карантинними обмеженнями, осередок перейшов на роботу за допомогою онлайн-запиту на консультацію, яка передбачає заповнення онлайн-форми з коротким описанням змісту питання. Уповноважені особи протягом декількох днів обробляють заявку, в якості зворотного зв’язку контактують із заявником та надають консультацію з приводу задекларованої проблеми. 

Натомість систематичну роботу з виборцями проводить також Луганська обласна організація політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка та її Сєвєродонецька міська організація. При цьому характерною особливістю взаємодії обласного осередку партії з громадськістю є те, що поряд із традиційними формами роботи – особистим прийомом громадян у Сєвєродонецькій приймальні та функціонуванням телефонної гарячої лінії, керівництво парторганізації здійснює регулярні виїзні консультації у районах області. Така форма роботи користується популярністю, адже люди мають змогу особисто поговорити про свої проблеми з представниками керівної ланки обласного партапарату партії, не виїжджаючи за межі свого населеного пункту. В умовах карантину така робота продовжує реалізовуватися з дотриманням карантинних вимог та обмежень. 

Інформаційна активність в соціальних мережах

Найбільш популярною соціальною мережею серед політичних сил області та партійних функціонерів є Facebook. Так, саме у цій соціальній мережі концентрується переважна більшість політичного контенту, розповсюдженого офіційними сторінками місцевих представництв політструктур у регіональному сегменті соцмереж взагалі. Крім того, на Луганщині зберігається зафіксована під час торішніх парламентських виборів тенденція щодо використання політиками інструментів платної мережевої реклами у Facebook для масованого охоплення власною інформаційною продукцією аудиторії мешканців області.

Під час цільового моніторингу відкритих джерел представниками ОПОРИ встановлено 48 ресурсів соціальної мережі Facebook, пов’язаних з діяльністю політичних партій, які були об’єктами моніторингу. 46 з них – це публічні сторінки та ще 2 групи. 

Instagram є другою за популярністю соціальною мережею, яку обирають партії для комунікації з виборцями. Її можливостями протягом звітного періоду користувалися партійні представництва «Слуги народу», «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та «Нашого краю». 

Натомість можливості месенджера Telegram використовували виключно активісти «Партії Шарія». При цьому вони використовували його як з пропагандистською метою (шляхом розміщення матеріалів у каналі), так і для внутрішньо організаційного спілкування (через тематичні чати у месенджері). У свою чергу, наповненням регіонального партійного YouTube-каналу займалися виключно функціонери «Батьківщини». 

З огляду на аналіз сторінок регіональних представництв політичних партій, на Луганщині найбільш активними є обласні сторінки партій «ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» та «Європейська Солідарність» у Facebook. У різні конфігурації зазначені партструктури лідирують як за кількістю поширених власних постів, так і репостів різноманітних публікацій (здебільшого, партійних новин всеукраїнського рівня). 

Так, за кількістю власних постів за останній місяць лідирує «Європейська Солідарність» (139), на нею слідує «Батьківщина» (112), тоді як «Опозиційна платформа – За життя» посідає у цьому умовному рейтингу 3 місце (82). 

Водночас «Опозиційна платформа – За життя» утримує пальму першості за кількістю репостів (173), друге та третє місце поділяють «Батьківщина» (155) та «Європейська Солідарність» відповідно (113).

При цьому слід відзначити, що найбільш «молодими» сторінками є обласні пабліки «Партії Шарія» (грудень 2019 року), «Нашого краю» (листопад 2019), «Європейської Солідарності» (червень 2019) та «Слуги народу» (лютий 2019 року). Натомість найпершою в регіоні з’явилася офіційна сторінка Луганської обласної «Батьківщини» (функціонує з 2013 року). Утім найбільш популярними (за кількістю вподобань) є сторінки «Слуги народу» в Сєвєродонецьку (26 253 лайки), «Новий курс України. Луганщина» (афілійована до Луганської обласної «Батьківщини», 6 067 лайків) та «За життя – Луганщина» (5 158 лайків).

Починаючи з березня 2020 року більшість інформації стосувалася діяльності партосередків у боротьбі з коронавірусом, насамперед гуманітарної допомоги найбільш уразливим верствам населення, установам та військовим підрозділам, які дислокуються в зоні АТО/ООС. Другою за кількістю дописів тематикою була інформація щодо законотворчої діяльності партструктур.

Таким чином, карантинні обмеження суттєво вплинули на форми роботи партійних структур у регіональному розрізі. Зокрема, більшість політичних суб’єктів відійшли від традиційної практики особистих прийомів громадян, віддавши перевагу роботі з безособовими способами зв’язку – через онлайн-консультації, спілкування у соціальних мережах та інші форми дистанційного прийому. Швидко налагодити такий формат взаємодії з виборцями змогли представники 4 вищезазначених політичних сил. Натомість загалом, напередодні запланованого проведення виборів до органів місцевого самоврядування, найбільша політична активність фіксується з боку 6 політичних проєктів, серед яких 4 мають парламентське представництво («Слуга народу», «Європейська Солідарність», «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя») та 2 наразі не представлені у законодавчій владі (Радикальна партія Олега Ляшка та «Партія Шарія»). 

 

 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.