У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Краматорськ.  У фокусі дослідження опинилася Краматорська міська рада. Зокрема, ми проаналізували, наскільки змінилася структура партійного представництва, чи були відкликання депутатів та заяви на зміну фракції; чи були спроби змінити секретаря міської ради та висловити недовіру міському голові. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні партії, що отримали підтримку краматорчан на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

За результатами місцевих виборів 2015 року до складу Краматорської міської ради увійшло 24 представники політичної партії «Опозиційний блок», 10 – «Нашого краю», 5 – «БПП «Солідарність», 3 – Партії пенсіонерів України. 24 депутати створили групу «Об'єднаний Краматорськ» (всі депутати обрані за списками «Опозиційного блоку»). 5 депутатів утворили фракцію «Солідарність», ще 3 депутати утворили фракцію «Партії пенсіонерів України». Депутати, обрані за списками «Нашого краю», окрему фракцію чи групу не створювали. Крім цього, в міській раді було утворено депутатську групу «Старе місто», до якої увійшло 5 депутатів. Троє з них входять до фракції «Солідарність», двоє інших – були обрані за списками «Нашого краю».

В Краматорській міській раді спроб відкликання депутатів не було. А от спроба висловити недовіру міському голові Андрію Панкову, а також його заступникам – відбулася. Проте кількості голосів для висловлення недовіри міському голові не вистачило. Чого не можна сказати про двох його заступників. Більше того, на початку березня 2020 року стало відомо, що за пропозицією міського голови на розгляд депутатського корпусу було винесено питання стосовно звільнення за власним бажанням однієї із заступників мера Світлани Фальченко, якій депутати висловили недовіру. Рішення стосовно звільнення з посади було підтримано депутатським корпусом.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За результатами місцевих виборів 2015 року до складу Краматорської міської ради увійшло 24 представники політичної партії «Опозиційний блок», 10 – «Нашого краю», 5 – «БПП «Солідарність», 3 – Партії пенсіонерів України. 24 депутати створили групу «Об'єднаний Краматорськ» (всі депутати обрані за списками «Опозиційного блоку»). 5 депутатів утворили фракцію «Солідарність», ще 3 депутати утворили фракцію «Партії пенсіонерів України». Депутати, обрані за списками «Нашого краю», окрему фракцію чи групу не створювали. Крім цього, у міській раді було утворено депутатську групу «Старе місто», до якої увійшло 5 депутатів. Троє з них входять до фракції «Солідарність», двоє інших – були обрані за списками «Нашого краю».

На місцевих виборах за крісло міського голови переміг Андрій Панков, який балотувався як самовисуванець. Але підтримувався партією «Опозиційний блок». Слід зазначити, що останні місцеві вибори в Краматорську були досить напружені. За крісло міського голови боролися 14 кандидатів. Найсильніша боротьба велася між нинішнім мером Андрієм Панковим та нинішнім нардепом Максимом Єфімовим. Краматорськ став одним з 29 українських міст, де проходив другий тур місцевих виборів. З невеликим відривом переміг Андрій Панков (26 627 голосів «за» або 48,038%). Максим Єфімов набрав 18 028 голосів «за» або 32,5245%. Що стосується більшості в депутатському корпусі міської ради, то це 24 депутати з 42 обраних – вони хоч і зазначені як безпартійні, до виборчого списку були включені від місцевої організації  політичної партії «Опозиційний блок». 

Секретарем Краматорської міської ради в 2015 році став представник «Опозиційного блоку» Денис Ошурко, колишній заступник начальника відділу маркетингу заводу НКМЗ. Він балотувався по 27 краматорському округу і набрав 817 голосів. До речі, до депутатського корпусу увійшли 17 представників (близько 40% голосів ради) цього «містоутворюючого» підприємства. 

До речі, в 2019 році Денис Ошурко як самовисуванець балотувався на посаду народного депутата Верховної Ради 9-го скликання. Але не зміг набрати достатньої кількості голосів для перемоги.

Партійні переходи та відкликання 

Краматорська міська рада в плані партійності депутатів та їх переходів по фракціям виявилася досить стабільною. Склад депутатського корпусу VII скликання, згідно з інформацією з повторного запиту до міської ради, не змінився за час каденції.

Заяв про зміну фракцій, груп чи вихід з них від депутатів протягом скликання не надходило.

У міській раді було утворено депутатську групу «Старе місто», до якої увійшло 5 депутатів. Троє з них входять паралельно до фракції «Солідарність», двоє інших – були обрані за списками «Нашого краю».

Отже, станом на 1 квітня 2020 року в Краматорській міській раді було сформовано 2 депутатські фракції, та 2 депутатські групи, також частина депутатів залишилася позафракційними.

Більшість депутатів – 24, в числі яких 15 чоловіків та 9 жінок, у складі Краматорської міської ради входять до депутатської групи «Об’єктивний Краматорськ». Всі депутати групи були обрані за списками «Опозиційного блоку». До фракції «Солідарність» увійшли 5 депутатів. До фракції «Партія пенсіонерів України» увійшли 3 депутати. Позафракційними залишилися 8 депутатів.

Спроб відкликання депутатів у Краматорській міській раді не було. Тож депутатський корпус VII скликання пропрацював досить стабільно.

Зміни керівництва та балансу сил у раді

За час каденції депутатів Краматорської міської ради керівництво міста не змінювалося жодного разу.

Втім на позачерговій 62-й сесії міської ради 7 скликання, яка відбулася 02.12.2019, як  додаткове питання депутатка від «Об'єднаного Краматорська» Ірина Ольхова запропонувала внести до порядку денного сесії питання про недовіру міському голові Андрію Панкову, його заступниці Світлані Фальченко і заступниці Світлані Никоненко.

Спроба висловити недовіру меру і двом його заступникам була ініційована групою «Об'єднаний Краматорськ» за результатами роботи тимчасової депутатської комісії, яка розбиралася в нюансах виконання великих інфраструктурних проєктів у місті, права замовника на які були делеговані ДонОДА, а також ряду проєктів виключно міської компетенції. Комісія в тому числі оцінювала наявність реального конкурентного середовища під час проведення закупівель, виконання Закону України «Про державні закупівлі». 

Вона виявила ряд порушень, які озвучив голова і запропонував доручити міському голові Андрію Панкову притягнути до дисциплінарної відповідальності посадових осіб органів місцевого самоврядування, які, на думку комісії, допустили ці порушення. 

Що стосується саме питання недовіри міському голові та його заступникам, то потрібної кількості голосів вистачило тільки для прийняття рішення щодо заступників міського голови. Аналогічне рішення стосовно міського голови не набрало потрібної кількості голосів – рішення не було прийнято. Депутати звільнили з посади Світлану Фальчнко. Вона займалася питаннями побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, агропромислового комплексу, будівництва, архітектури, земельних відносин, підприємництва, дозвільної системи в сфері господарської діяльності та адміністративних послуг, регуляторної політики, реєстраційних служб. Поки що місце заступника міського голови залишається вакантним.

Ситуація напередодні місцевих виборів

На даний момент більшість політичних партій у Краматорську не веде публічної кампанії чи ще якимось чином показово готується до місцевих виборів.

Деякі політичні структури від імені громадських організацій розпочинають адресну допомогу від коронавірусу. Але такі благодійні подарунки для виборців з продуктовими наборами та масками чи дезінфекторами розповсюджують не в Краматорську, а в тому ж Слов’янську, Бахмуті тощо. Часто разом з подарунками виборці отримують інформацію про “Опозиційну платформу – За життя”.

У самому Краматорську можна відзначити хіба що діяльність народного депутата Максима Єфімова, який від Благодійного фонду та Громадської організації «Наш Краматорськ» здійснює благодійну допомогу для медичних працівників. 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.