Кременчуцька міська рада характеризується стабільністю роботи партійних структур у роботі органу місцевого самоврядування. У міській раді не змінювався баланс сил, хоча спроби протистояти більшості були неодноразовими. Більшість у раді сформувалася вже на першій сесії міської ради.

У міській раді рідкістю є партійні переходи. Двоє депутатів вийшли зі своїх фракцій (Оксана Піддубна з УКРОПу, та Тетяна Сідерка з РПЛ). У серпні 2019 року фракція «Опозиційного блоку» перетворилася на фракцію «Опозиційна платформа – За життя».

Результати місцевих виборів та формування більшості

За результатами місцевих виборів 2015 року до Кременчуцької міської ради увійшло 8 партій:

  • «Поруч» - 16,67%;
  •  «Опозиційний блок» - 16,67%;
  •  «Рідне місто» - 14,29%;
  • «Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 14,29%;
  • «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» - 11,90%;
  • «Батьківщина» - 9,52%;
  • Радикальна партія Олега Ляшка - 9,52;
  • Об’єднання «Самопоміч» - 7,14%.

26 липня 2014 року вбито міського голову Кременчука Олега Бабаєва, з того часу обов’язки мера у виконкомі виконував перший віце-мер Віктор Калашник.

На виборах міського голови основними конкурентами стали Віктор Калашник (висунутий БПП, перший віцемер) та Віталій Малецький (партія Поруч, віцемер). У першому турі Малецький набрав 21,4% голосів, Калашник - 14,1%. У другому турі 15 листопада 2015 року переміг Віталій Малецький з результатом 60,81%.

Формування більшості у Кременчуцькій міській раді відбулося, вірогідно, за попередніми домовленостями, перед першою сесією нової ради. Це відрізняє раду від Полтавської міської ради та Полтавської обласної ради, де формування більшості затягнулося та пов’язано з протистоянням різних політичних сил.

На першій сесії міської ради 24 листопада 2015 року сформовано більшість, до якої увійшли партія «Поруч» (промерська партія), «БПП «Солідарність», «Батьківщина» та «Рідне місто». Секретарем міської ради обрано Юрія Гриценка («Рідне місто»).

Партійні переходи

У міській раді майже відсутні партійні переходи.

30 серпня 2016 року з фракції «УКРОП» вийшла Оксана Піддубна, голова фракції у міській раді. Піддубна активно критикувала більшість та міського голову Віталія Малецького. Причиною того, що вона виходить з фракції, Піддубна назвала тиск з боку народного депутата Юрія Шаповалова.

26 червня 2019 року з фракції РПЛ вийшла Тетяна Сідерка. Позафракційним з першої сесії ради був Віктор Калашник, колишній перший віцемер Кременчука та головний противник Віталія Малецького на виборах міського голови 2015 року.

У серпні 2019 року в міській раді перестала функціонувати фракція «Опозиційного блоку». Всі депутати перейшли до фракції «Опозиційна платформа – За життя».

Випадків відкликання депутатів не було.

Спроби зміни керівництва та зміна балансу сил

У міській раді значної зміни балансу сил не відбувалося. Окремі спроби розхитати ситуацію або вплинути медійно не мали значного успіху.

Окрім цього, команда чинного міського голови співпрацює з народним депутатом по 146 ВО Юрієм Шаповаловим (самовисування).

На парламентських виборах 2019 року Юрій Шаповалов був переобраний від округу (27,08%), здобувши перемогу над кандидатом від партії «Слуга народу» Феліксом Уріним (23,26%). З 8 виборчих округів Полтавської області лише у двох (ВО 146 та ВО 147) були переобрані народні депутати.

Зміна балансу сил у Кременчуцькій міській раді

Фракція

Кількість членів на жовтень 2015

Кількість членів на 1 квітня 2020

Поруч

7

7

Опозиційний блок

7

0

Рідне місто

6

6

БПП «Солідарність»

5

5

УКРОП

5

4

Батьківщина

4

4

РПЛ

4

3

Самопоміч

3

3

ОПЗЖ

0

7

Позафракційні

1

3

Ситуація напередодні місцевих виборів

Напередодні місцевих виборів основні політичні групи у місті готуються до боротьби. Хоча баланс сил у раді не змінився, сильною у місті є підтримка «Опозиційної платформи – За життя». На парламентських виборах кандидат від ОПЗЖ Геннадій Іванян, чинний депутат міської ради, зайняв третє місце з результатом 7,59%.

З нових партій шанси змінити баланс сил має партія «Слуга народу». Також непоганий результат отримала партія «Голос» у місті (4,72%, п’яте місце) та кандидат від «Голосу» по 146 округу Ростислав Зауральський (4,78%).